Poradíme ako skladovať med a vyrobiť si domáce tekuté mydlo

Poradíme ako skladovať med a vyrobiť si domáce tekuté mydlo

Med je trvanlivá potravina, škodí mu však priveľké teplo a priame svetlo. Mráz mu neprekáža, ale neprospieva mu vlhkosť.

1. Med vydrží niekoľko rokov, ak ho budete skladovať na suchom tmavom mieste pri teplote do 15 °C.
2. Ak dáte med do mrazničky, spomalíte jeho kryštalizáciu.
3. Najvhodnejšie nádoby na uskladnenie sú zo skla alebo z keramiky.
4. Kryštalizáciu medu odstránite tak, že ponoríte nádobu s medom do vodného kúpeľa s teplotou 40 - 45 °C.
Čitateľka Anna, Turčianske Teplice

Domáce tekuté mydlo
Do pohára dajte rôzne zvyšky mydla, prilejte šťavu z jedného citróna a vriacu vodu. Miešajte, kým sa kúsky mydla nerozpustia, potom prilejte lyžičku glycerínu. Nechajte vychladnúť a prelejte do dávkovača. Toto mydlo má výhodu, že využijete zvyšky tuhého mydla, ktoré by ste inak vyhodili. Zároveň doň môžete pridať napríklad esenciálne oleje, bylinkové výluhy (namiesto vriacej vody) či prírodný píling v podobe kávovej usadeniny alebo iné prísady podľa vlastného uváženia.

Mliekom na škvrny od vína
Do hrnca nalejte mlieko, ohrejte ho a ponorte znečistený kúsok od vína. Nechajte ponorené asi minútu, pričom mlieko treba naďalej prihrievať. Po tejto procedúre vyperte ako zvyčajne. Látka bude ako nová.

BÁJEČNÝ Tip!

Ak vám kvapne vosk zo sviečky na stôl, zapnite fén a škvrnu dobre nahrejte. Potom stačí už iba zotrieť papierovou utierkou.

Autor: zp
Foto: Shutterstock

Focus Media

Video

Diskusia

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

"Najnovšie z Domáce práce"

Poradňa