Posúch starej mamy: K polievke alebo len tak!

Posúch starej mamy: K polievke alebo len tak!

Slovenský slaný koláč môže konkurovať aj talianskym či francúzskym gurmánskym špecialitám.

VIDEOTIP: Kúzlo výroby domáceho chleba



Základné kysnuté cesto
Budete potrebovať: 250 g polohrubej múky, 250 g hladkej múky, 1 vajce, 250-300 ml mlieka, 1 kyslú smotanu, 2 lyžice oleja, 1 lyžičku soli, 1 kocku droždia, 1 lyžičku kryštálového cukru

1. V miske zmiešajte droždie, 50 ml vlažného mlieka, cukor a nechajte vykysnúť kvások. Vo veľkej mise potom zmiešajte preosiatu múku so soľou, pridajte vajce, smotanu, olej, mlieko a kvások.
2. Zo surovín vypracujte hladké a vláčne cesto (radšej redšie ako hutné). Misu zakryte a cesto nechajte aspoň 30 minút kysnúť na teplom mieste, môžete raz premiesiť rukami.
3. Vykysnuté cesto vyvaľkajte, preložte do vymasteného plechu a dobre ponaťahujte do strán. Na cesto dajte plnku podľa chuti. Posúch vložte na 10 minút do rúry vyhriatej na 250 °C. Potom teplotu znížte na 180 °C a pečte asi 20 minút.

Bryndzový
Na plnku budete potrebovať: 200 g bryndze, 2 cibule, 200 g zemiakov uvarených v šupke, 1 lyžičku nasekaného kôpru, 400 ml kyslej smotany, trochu oleja

Cibuľu ošúpte, nakrájajte najemno alebo na kolieska a speňte na troche oleja. Odstavte a nechajte vychladnúť. Vychladnuté zemiaky ošúpte a prelisujte do misy. Pridajte rozdrobenú bryndzu a premiešajte. Plnku rovnomerne naneste na cesto, posypte cibuľou a na povrch rozotrite smotanu. Nakoniec posypte kôprom.

Smotanový
Je obmenou bryndzového posúcha a môžete ho urobiť na viacero spôsobov. Základom plnky je kyslá smotana. Na jeden až dva tégliky ide zvyčajne jedno vajíčko. Nezabudnite osoliť a okoreniť. Môžete tiež použiť jednu kyslú a jednu šľahačkovú smotanu a do toho vmiešať nastrúhaný syr (vtedy smotanu nesoľte a môžete vynechať vajíčko). Do smotany môžete vmiešať aj nakrájanú pažítku (namiesto kôpru) alebo jarnú cibuľku.

Slaninový
1. Do cesta na plechu povtláčajte slaninu nakrájanú na kocky, posypte rozmarínom alebo rascou a upečte.
2. Alebo slaninu vytopte, spolu s ňou opečte plátky cesnaku alebo cibule a zmes rozdeľte na povrch posúcha. Vetvičky rozmarínu celé dielo krásne dotvoria.
3. Žiada sa vám pridať kyslú smotanu? Nič ňou nepokazíte, pokojne ju natrite na slaninovú a cesnakovú vrstvu.

Cesnakový

Ak chcete upiecť jednoduchý cesnakový posúch, cesnak nasekajte, opečte na masti alebo na masle a natrite povrch cesta. Kto milujete cesnak, môže navyše povtláčať do cesta niekoľko strúčikov (mladý aj v šupke).
Cesnakový posúch je mimoriadne dobrý k polievkam a omáčkam, ku gulášu, ale chutiť vám bude aj so zeleninovým šalátom.

Autor: zp
Foto: Shutterstock.com

Recept od Anny Junkovej z Liptovských Sliačov

Focus Media

Video

Diskusia

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

"Najnovšie z Výživa"

Poradňa