Pozor na mikróby: Čo v lete jesť a čo nejesť?

Pozor na mikróby: Čo v lete jesť a čo nejesť?

Letné teploty žičia mikróbom, z ktorých môžete vážne ochorieť. Najúčinnejšou zbraňou je dokonalé poznanie nepriateľa.

Listerióza
Vinník: baktéria Listeria monocytogenes
Obľúbené bydlisko: nepasterizované mlieko a výrobky zo surového mlieka, mleté mäso, údeniny, tepelne neupravené mäsové výrobky, paštéty, marinované ryby a morské plody, kontaminovaná zelenina
Kedy sa jej darí: pri teplotách od 1 do 40 stupňov Celzia
Koho ohrozuje: novorodencov, deti, tehotné ženy, dospelých s oslabenou imunitou, diabetikov a starších ľudí
Ako ublíži: Prejaví sa 3 až 70 dní od infekcie. Množstvo 100 listérií v 1 g potraviny ochorenie nevyvoláva. Ľahkú formu listeriózy si nemusíte ani všimnúť. Stredná sa prejaví podobne ako chrípka – horúčkou, svalovou bolesťou, zdurenými uzlinami, nevoľnosťou, vracaním, hnačkou. Ťažká forma spôsobuje zápal mozgových blán, mozgu a sepsu, často sa končí smrťou. U budúcich mamičiek môže listerióza v prvej tretine tehotenstva vyvolať potrat. Nebezpečný je prenos z matky na dieťa pri pôrode – umiera až 50 percent nakazených novorodencov.
Liečba: antibiotikami

Salmonelóza
Vinník: baktéria Salmonella – rôzne druhy
Obľúbené bydlisko: nepasterizované mlieko, surové vajcia, majonéza, zmrzlina, krémy, nedostatočne tepelne upravené mäsové výrobky – údeniny, nátierky, saláma, tlačenka, sekaná, huspenina, zverina, ryby, mäso z hydiny, ale aj sušené koreniny
Kedy sa jej darí: pri teplotách od 10 do 45 stupňov
Koho ohrozuje: malé deti, starých ľudí
Ako ublíži: Zaútočí v priebehu 6 až 36 hodín. Už 15 až 20 buniek salmonely vyvoláva ťažkosti. V potravinách sa nepovoľuje ani 1 bunka. Do tela prenikne iba ústami. Časť salmonel zlikvidujú kyseliny v žalúdku, zvyšné preniknú do čriev. Ľahká salmonelóza sa prejavuje nevoľnosťou, pri silnejšej infekcii sa pridá vysoká horúčka, vracanie, bolesti brucha a hlavy, zimnica. Zvyčajne to trvá 2 až 3 dni, ale aj za tento krátky čas hrozí dehydratácia organizmu a poškodenie obličiek. Infekcia sa krvou rozšíri do celého tela a môže vyvolať vážne komplikácie. Ťažká forma salmonelózy môže ohroziť život, ak sa nezačne včas liečiť.
Liečba: liekmi na dezinfekciu čriev, komplikácie antibiotikami

Ako sa brániť?

  • Základ je hygiena. Listérie i salmonely zničí vysoká teplota.
  • Potraviny, ktoré nemôžete tepelne upraviť, nejedzte po dátume spotreby.
  • Mäso dôkladne uvarte, upečte alebo ugrilujte. Surové mäso dávajte oddelene od ostatných potravín.
  • Mäsové výrobky, napríklad párky, dobre zohrejte – najmenej na 70 až 75 stupňov.
  • Studené pokrmy nenechávajte pri izbovej teplote dlhšie ako 2 hodiny.
  • Ak patríte k rizikovej skupine, vyhnite sa mäkkým a plesňovým syrom.
  • Zeleninu dôkladne umyte a očistite.
  • Poriadne vyumývajte všetky použité kuchynské pomôcky.
  • Kupujte radšej balené zmrzliny. Vždy skontrolujte, či majú neporušený obal.
  • Majonézy, tatárske omáčky a dresingy po otvorení čo najskôr spotrebujte.

Prežije aj chlad
Listéria je schopná prežívať iba vo vhodnej potravine a množí sa aj pri chladiarenských teplotách. Ani riadne uloženie v chladničke nezabráni tomu, aby ste z potraviny napadnutej týmito baktériami neochoreli.   

Poškodenie pečene
Vinník: mykotoxíny, najmä aflatoxíny, patulín a ochratoxíny
Obľúbené bydlisko: rôzne druhy orechov – arašidy, pistácie, sušené ovocie, staré pečivo a chlieb, ovsené vločky, ovocné mušty, strukoviny, koreniny, porciované údeniny, vákuovo balené syry, nekvalitná káva, plesnivé ovocie
Kde sa im darí: V nesprávne uchovávaných potravinách.
Zákernosť: neviditeľnosť a odolnosť proti tepelnému i chemickému ošetreniu.  
Koho ohrozujú: každého, najmä novorodencov, osoby s oslabenou imunitou a po prekonanom zápale pečene
Čo spôsobujú: Toxické sú vtedy, keď ich jete vo veľkom množstve, ale aj malé dávky počas dlhého obdobia môžu ohroziť zdravie. Oslabujú imunitu, poškodzujú pečeň, obličky, pľúca a vyvolávajú nádorové bujnenie, najčastejšie v pečeni.
Čo pomáha: Vitamín C úspešne likviduje škodlivé účinky plesní a môže zabrániť vzniku rakovinových buniek.     

Ako sa brániť?

  • Kupujte len toľko pečiva, koľko zjete. Skonzumujte ho do 48 hodín alebo dajte ešte čerstvé zmraziť. Zo starého chleba nerobte hrianky ani strúhanku.
  • Nahnité a plesnivé potraviny vyhoďte. Odkrojením napadnutej časti ich mykotoxínov nezbavíte.
  • Nekupujte zlacnené ovocie, ktoré nevyzerá zdravo. Pri výrobe kompótov a odšťavovaní vyhoďte každý poškodený kus.
Autor: Jana Brožíková
Foto: Shutterstock.com
Focus Media

Video

Diskusia

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

"Najnovšie z Choroby"

Poradňa