Rady a triky našich babičiek: Ako neplytvať a ušetriť?

Rady a triky našich babičiek: Ako neplytvať a ušetriť?
Naše staré mamy sa vedeli vynájsť, nikdy nič nevyhadzovali a vždy používali „zdravý sedliacky rozum“. Máme sa od nich čo učiť.

Využite zvyšky
1. Zostal vám zvyšok knedle?
Nakrájajte ju, nechajte odležať v rozšľahaných vajíčkach a opečte. K tomu podávajte kyslú uhorku alebo šalát a báječná večera je o chvíľu hotová.
2. Zostal vám zvyšok zemiakového pyré?
Je to skvelý základ na šúľance alebo perky a skoro bez námahy. Pridajte žĺtok (alebo celé vajce), hrubú múku a vypracujte cesto. Zvyšok už poznáte.
3. Jogurty tesne pred dátumom spotreby
Treba ich súrne zjesť, ale nikto nemá na ne chuť? Rozmixujte ich s mliekom a mrazeným ovocím a osviežujúce smoothie je na svete. Takejto chladenej ovocnej dobrote v týchto teplách nikto neodolá.
4. Prezreli vám paradajky? Nevyhadzujte ich! Na noc ich ponorte do mierne osolenej studenej vody. Ráno budú svieže a pevné na dotyk.

Do poslednej kvapky
  • Využite na šalát aj posledné kvapky oleja z fľaše. Ponorte ju na chvíľu do horúcej vody, zohriaty olej z nej ľahšie vytečie.
  • Ak nespotrebujete otvorený paradajkový pretlak, preložte ho z plechovky do skleného pohára, posypte soľou a zalejte olejom. Takto nesplesnivie a budete ho môcť minúť celý.
  • Pre malé množstvo vína, ktoré potrebujete pri varení, nemusíte vždy otvárať celú fľašu. Myslite na to, keď pri najbližšej príležitosti budete mať hostí. Ak zostane vo fľaši troška vínka, prelejte ho do nádobky na ľadové kocky a dajte zmraziť.
  • Vyschol vám zvyšok horčice v pohári? Osviežite ho citrónovou šťavou alebo troškou octu.

Poraďte si s patáliami

  • Popukané vajíčka zachránite, ak ich zabalíte do alobalu a dáte do chladu. Vajíčka vždy skladujte špičkou dolu.
  • Zapácha vám cesnak? Jeho ostrú vôňu zmiernite, ak ho pred použitím namočíte do slanej vody.
  • Stvrdol vám syr? Namočte ho do mlieka.
  • Hrach bude mať aj po uvarení peknú sviežu farbu, ak do vody pridáte trošku cukru.
  • Jedlá z húb nikdy neprihrievajte!
  • Nové zemiaky vám pôjdu ľahšie očistiť, ak ich predtým namočíte do slanej vody.
  • Kapustný hlúb je bohatý na výživné látky, preto ho nikdy nevyhadzujte. Radšej ho nastrúhajte do jedla.
  • Citrón pustí všetku šťavu, ak ho ponoríte na chvíľu do horúcej vody, povaľkáte medzi dlaňou a stolom, až potom prekrojíte a vytlačíte.
  • Torta s maslovým krémom sa bude dobre krájať, ak do krému pridáte trošku roztopeného rastlinného tuku.
  • Kakaový prášok vydrží čerstvý, ak ho presypete do dobre uzavretej porcelánovej alebo sklenej nádoby.
  • Vajcia nikdy nešľahajte striebornou vidličkou (metličkou), lebo striebro pri styku s vajíčkom sčernie.
Autor: red
Foto: Shutterstock
Focus Media

Video

Diskusia

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

"Najnovšie z Domáce práce"

Poradňa