Robili sme to celé roky zle? Musí byť maslo v chladničke?

Robili sme to celé roky zle? Musí byť maslo v chladničke?

Nemusí, ak sa budete držať nasledujúcich rád...

1. Studené maslo sa ťažko roztiera, preto sa musí vybrať z  chladničky skôr, aby zmäklo. Je pravda, že mliečne výrobky rýchlo podliehajú skaze, no pravé maslo obsahuje vyše 80 percent tuku, preto je omnoho trvácnejšie.

2. Maslo vydrží niekoľko dní aj mimo chladničky, keď ho na povrchu osolíte. Soľ zabraňuje rastu a množeniu baktérií.

3. Na vzduchu a na svetle povrch masla rýchlo oxiduje. Alobal ani voskovaný papier tomu nezabránia, preto maslo vložte do  tmavej vzduchotesnej dózy. Ideálna je nádobka s  odsávaním vzduchu.

4. Nenechávajte maslo vonku v  príliš teplej miestnosti. Ak máte v kuchyni permanentne viac ako 21 stupňov Celzia, bezpečnejšie je odkladať ho do chladničky.

5. Maslo sa neodporúča nechávať vonku viac ako jeden-dva dni, no pri optimálnych podmienkach vydrží až dva týždne. Ak nemáte istotu, ovoňajte ho. Ak vôbec nevonia či dokonca zapácha a  má nepríjemnú kyslú chuť, nejedzte ho.

Autor: Jana Brožíková
Foto: Shutterstock

Focus Media

Video

Diskusia

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Podobné články

"Najnovšie z Výživa"

Poradňa