Trombóza: Vedľajší účinok pri HAK

Gynekologická poradňa19.05.2010
Trombóza: Vedľajší účinok pri HAK

Dobrý deň, chcela by som sa Vás požiadať o radu.

Aký je postup v prípade, ak beriem HAK a veľmi ma bolia nohy od kolien dole, hlavne v lýtkach. V letáku je, aby som hneď vysadila tabletky a kontaktovala svojho gynekológa.

Nakoľko pracujem cca 400 km od svojho trvalého bydliska a lekára mám doma, nie je to momentálne možné.

Mám hneď vysadiť tabletky, aby som predišla riziku trombózy? Nenaruším si tým cyklus?

Fajčiarka nie som, dodržiavam pitný režim a trombózu nemal nikto v rodine. Za odpoveď vopred ďakujem.

Veronika, Bratislava

Milá Veronika, ak máte takýto problém, môže to byť jeden z nežiadúcich účinkov hormonálnej antikoncepcie s rizikom flebotrombózy.

Asi by bolo rozumnejšie HAK vysadiť a urobiť vyšetrenia na výlučenie trombózy ako odbery z krvy alebo Doppler žíl dolných končatín.

Naozaj netreba Váš stav podceňovať a treba na to myslieť.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Ďalšie otázky

Poradňa