Zdravé vyprážanie? Vybrať si masť, či olej

Poradňa zdravej výživy09.03.2011
Zdravé vyprážanie? Vybrať si masť, či olej

Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať či je zdravé vyprážanie mäsa na panvici avšak bez použitia akéhokoľvek oleja, masti a podobne, respektíve, čo je najlepšie používať na vyprážanie. Ďakujem

Mária, Košice

Do teplej kuchyne je najvhodnejšie používať masť a nie oleje. Vysvetlenie je v chemických väzbách a ich premenách počas vyprážania. Kým v masti sa chemické väzby medzi molekulami menia zo zložitých na jednoduché, počas spaľovania oleja je tomu inak. Tam sa vytvárajú voľné radikály, ktoré sú toxické. Najvhodnejšie je pripravovať pokrmy inak ako vyprážaním. Ak sa však vyprážaniu nedá vyhnúť, používajte počas neho bravčovú masť.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Ďalšie otázky

Poradňa