- 75 min.
- 8 porcie
- Stredná
Potrebujete tieto suroviny:
Potrebujeme:
- 200 gpolohrubej múky
- 100 gmasla
- 1 ksžĺtok
- 30 gpráškového cukru
- 1 kssoľ
Na plnku:
- 600 ks– 700 g jabĺk
- 2 lyžicecitrónovej šťavy
- 3 ksžĺtky
- 100 gkryštálového cukru
- 1 balíčekvanilínového cukru
- 200 mlsmotany na šľahanie
Postup
Z múky, masla, jedného žĺtka, práškového cukru, soli a 2 polievkových lyžíc vody vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme hodinu postáť v chladničke.
Jablká umyjeme, rozštvrtíme, vyberieme jadierka a každý kúsok niekoľkokrát na povrchu nakrojíme. Jablká pokvapkáme citrónovou šťavou. 3 spôsoby ako z citrónu dostať viac šťavy
Odstáte cesto rozvaľkáme a prenesieme do tukom vymastenej formy. Prstami upravíme a na niekoľkých miestach popicháme vidličkou.
Na cesto poukladáme jablká a koláč pečieme v rúre vyhriatrej na 200 °C približne 20 minút.
Kryštálový a vanilínový cukor vyšľaháme s troma žĺtkami na penu, primiešame smotanu a nalejeme na predpečený koláč. Zostali vám vaječné bielky? Vieme, čo s nimi!
Jablkový koláč vložíme naspäť do rúry a pečieme ďalších 30 minút.