MENU
Vyhľadávanie:

Šťavnaté recepty Alsaský koláč so smotanou: Jablkový múčnik trocha inak

  • 75 min.
  • 8 porcie
  • Stredná

Potrebujete tieto suroviny:

Potrebujeme:

  • 200 g
    polohrubej múky
  • 100 g
    masla
  • ks
    žĺtok
  • 30 g
    práškového cukru
  • ks
    soľ

Na plnku:

  • 600 ks
    – 700 g jabĺk
  • lyžice
    citrónovej šťavy
  • ks
    žĺtky
  • 100 g
    kryštálového cukru
  • balíček
    vanilínového cukru
  • 200 ml
    smotany na šľahanie

Postup

Z múky, masla, jedného žĺtka, práškového cukru, soli a 2 polievkových lyžíc vody vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme hodinu postáť v chladničke.

Jablká umyjeme, rozštvrtíme, vyberieme jadierka a každý kúsok niekoľkokrát na povrchu nakrojíme. Jablká pokvapkáme citrónovou šťavou. 3 spôsoby ako z citrónu dostať viac šťavy 

Odstáte cesto rozvaľkáme a prenesieme do tukom vymastenej formy. Prstami upravíme a na niekoľkých miestach popicháme vidličkou.

Na cesto poukladáme jablká a koláč pečieme v rúre vyhriatrej na 200 °C približne 20 minút.

Kryštálový a vanilínový cukor vyšľaháme s troma žĺtkami na penu, primiešame smotanu a nalejeme na predpečený koláč. Zostali vám vaječné bielky? Vieme, čo s nimi! 

Jablkový koláč vložíme naspäť do rúry a pečieme ďalších 30 minút.
smudge

Video