MENU
Vyhľadávanie:

Šťavnaté recepty Anízový mazanec: Veľká noc by bez neho nebola tým pravým

  • 90 min.
  • 6 porcie
  • Stredná

Potrebujete tieto suroviny:

Potrebujeme:

  • pol ks
    kocky droždia
  • 250 g
    polohrubej múky
  • 60 g
    krupicového cukru
  • ks
    žĺtky
  • 75 g
    masla
  • 150 ml
    mlieka
  • 25 g
    hrozienok
  • 25 g
    mandlí
  • ks
    soľ
  • ks
    kôra z pol citróna
  • pol lyžica
    drveného anízu
  • 25 ml
    umu
  • ks
    vajce na potretie
  • ks
    mandle na posypanie

Postup

Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie a necháme ho v priebehu 5 minút vykysnúť. Maslo, žĺtky a cukor vyšľaháme dopenista. Do misy vsypeme preosiatu múku, zmiešame so soľou, s citrónovou kôrou a drveným anízom. Pridáme kvások, pripravený trený tukový základ a vypracujeme polotuhé nelepivé cesto.

Primiešame sparené hrozienka a napučané v ume. Aj mandle sparíme, olúpeme a pridáme do cesta, ktoré ešte raz prepracujeme a necháme kysnúť na teplom mieste asi hodinu. Vykysnuté cesto spracujeme na menší hladký bochník, položíme na vymastený plech a necháme pol hodiny v teple kysnúť.

Mazanec potrieme rozšľahaným vajcom, v strede nakrojíme krížik, povrch posypeme nasekanými mandľami a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov Celzia 35 až 40 minút. Necháme dobre vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
smudge

Video