MENU
Vyhľadávanie:

Šťavnaté recepty Biskvitová torta s brusnicami: Trošku dlhšia príprava, ale neoľutujete

  • 150 min.
  • 10 porcie
  • Stredná

Potrebujete tieto suroviny:

Na cesto:

  • ks
    vajcia
  • 150 g
    práškového cukru
  • štipka
    soli
  • 130 g
    pohánkovej múky
  • lyžice
    kakaa
  • lyžica
    kypriaceho prášku

Na brusnicovú plnku:

  • 200 g
    sušených brusníc
  • 400 ml
    brusnicovej šťavy
  • 50 g
    práškového cukru
  • balenie
    jahodového pudingového prášku

Na tvarohovú plnku:

  • 400 g
    mäkkého tvarohu
  • 100 g
    mascarpone
  • 150 g
    práškového cukru
  • ks
    plátkov želatíny
  • trochu ks
    mlieka

Na ovocnú polevu:

  • balenie
    želatínového stužovača
  • lyžice
    práškového cukru
  • 200 ml
    brusnicovej šťavy

Na ozdobu:

  • 150 g
    tmavej polevy
  • 250 g
    smotany na šľahanie
  • balíček
    stužovača šľahačky
  • lyžice
    vanilínového cukru
  • 30 ks
    sušených brusníc na ozdobenie

Postup

Pripravte biskvit: Bielky vyšľahajte, pridajte cukor a štipku soli. Šľahajte ďalej, kým sa cukor nerozpustí a potom pridajte žĺtky. Múku, kakao a kypriaci prášok premiešajte a vmiešajte k vajcovej zmesi.

Cesto dajte do vymastenej, múkou vysypanej tortovej formy s priemerom 24 cm. V rúre rozohriatej na 180 °C pečte asi 25 minút. Po upečení nechajte vychladnúť. 

Pripravte brusnicovú plnku: Brusnice uvarte v brusnicovej šťave. Práškový cukor a pudingový prášok premiešajte, zmiešajte so 4 lyžicami vody do hladka a pridajte do variacich sa brusníc. Krátko spolu povarte.

Upečený korpus vodorovne rozkrojte na dve časti. Jednu časť položte na spodok tortovej formy, rozotrite plnku, prikryte druhým korpusom a pokvapkajte hruškovicou. Nechajte v chlade 60 minút.

Pripravte tvarohovú plnku: Mäkký tvaroh vymiešajte s práškovým cukrom a s mascarpone. Napučanú želatínu rozpustite v troche mlieka a vmiešajte do tvarohu. Plnku natrite na tortu a nechajte v chladničke odstáť 3 - 4 hodiny.

Pripravte ovocnú polevu: Brusnicovú šťavu oslaďte preosiatym cukrom, vmiešajte podľa návodu pripravený želatínový stužovač, premiešajte a polevu rozotrite na povrch stuhnutej tvarohovej plnky. Odložte do chladničky na 2 hodiny.

Smotanu vyšľahajte do tuha so stužovačom a potrite ňou boky a povrch torty. Polevu nasekajte a rozpustite vo vodnom kúpeli. Rozotrite na papier na pečenie v hrúbke asi 0,3 mm a nechajte stuhnúť. Formičkami vykrojte rôzne tvary a odložte ich stuhnúť do chladničky. Do bubliny v obrázku: Tortu pred podávaním posypte vanilínovým cukrom, dozdobte sušenými brusnicami a vykrojenými čokoládovými tvarmi.

Diskusia k článku