MENU
Vyhľadávanie:

Šťavnaté recepty Bodkovaná roláda

  • 20 min.
  • 12 porcie
  • Nízka

Potrebujete tieto suroviny:

Potrebujeme:

  • ks
    Na cesto: 4 bielky
  • 60 g
    cukru
  • ks
    žĺtky
  • 100 g
    cukru
  • 130 g
    hladkej múky
  • ks
    zarovnaná KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
  • ks
    ½ balenia Farby gélovej potravinárskej červenej Dr.Oetker
  • ks
    Na náplň: 250 ml smotany na šľahanie
  • balíček
    Smeta-fixu Dr.Oetker
  • ks
    zarovnaná PL cukru 1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
  • ks
    ½ balenia Farby gélovej potravinárskej červenej alebo ružovej Dr.Oetker
  • 150 g
    čerstvých jahôd

Postup

1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme z bielkov elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni tuhý sneh, do ktorého ku koncu šľahania zašľaháme 60 g cukru. Vo väčšej mise vyšľaháme žĺtky so 100 g cukru do peny. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a sneh a metličkou zľahka vymiešame dohladka.

2. Z cesta odoberieme 3 PL a vmiešame gélovú farbu. Zafarbené cesto nanesieme do cukrárskeho vrecka a na plech vyložený papierom na pečenie spravíme bodky. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.  

3. Na bodky ihneď nanesieme zvyšok cesta a opatrne rozotrieme po celom plechu. Vložíme do rúry a dopečieme pri rovnakej teplote ako v bode 2.

Doba pečenia: asi 10 minút

4. Upečený plát ihneď vyklopíme na papier na pečenie posypaný práškovým cukrom. Opatrne odstránime papier na pečenie, na ktorom sa plát piekol, a plát prevrátime tak, aby boli bodky na spodnej strane. Plát pomocou papiera na pečenie opatrne zrolujeme, prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť.

5. Na prípravu náplne v mise vyšľaháme smotanu so Smeta-fixom, cukrom a vanilkovým cukrom elektrickým ručným šľahačom dotuha. Pridáme gélovú farbu a krátko zašľaháme.

6. Vychladnutý plát opatrne rozbalíme, potrieme náplňou a poukladáme naň jahody. Zrolujeme a odložíme do chladničky. Pred podávaním necháme v chladničke aspoň 1 hodinu.
 
TIP:
Rúra musí byť dôkladne predhriata, aby sa roláda pri pečení nevysušila a pri rolovaní nelámala.

Diskusia k článku