MENU
Vyhľadávanie:

Šťavnaté recepty Brokolicový koláč: Jedlo podľa vašej chuti

  • 60 min.
  • 4 porcie
  • Stredná

Potrebujete tieto suroviny:

Na cesto:

  • 225 g
    hladkej múky
  • 125 g
    zmäknutého masla
  • ks
    žĺtok
  • 125 ml
    studenej vody
  • štipka
    soli

Na brokolicovú náplň:

  • 500 g
    brokolice
  • ks
    póry
  • 75 g
    anglickej slaniny
  • ks
    vajcia
  • 375 ml
    mlieka
  • 250 ml
    smotany na varenie
  • 150 g
    strúhaného parmezánu
  • lyžice
    olivového oleja
  • ks
    mleté čierne korenie
  • ks
    soľ
  • ks
    tuk na vymastenie formy

Postup

Pripravíme cesto: Múku zmiešame so žĺtkom a zmäknutým maslom a za stáleho miešania vareškou postupne prilievame vodu. Cesto dobre premiesime. Vytvarujeme z neho bochník a v mikroténovom vrecúšku ho odložíme asi na hodinu odpočinúť do chladničky.

Brokolicu rozdelíme na ružičky a povaríme asi 7 minút vo vriacej osolenej vode. Scedíme a necháme dobre odkvapkať. Brokolica: Ako ju využiť bezo zvyšku 

Pór očistíme a nakrájame aj so zelenou časťou na kolieska a osmažíme ho na rozohriatej panvici na oleji do sklovita. Potom ho prikryjeme pokrievkou a necháme asi 15 minút dusiť. Udusený pór odstavíme z ohňa, vyberieme z panvice a odložíme na teplé miesto.

V tej istej panvici osmažíme na kúsky nakrájanú slaninu a odložíme na teplé miesto.

Odpočinuté cesto vyvaľkáme a prenesieme do formy vyloženej papierom na pečenie. Cestom pokryjeme dno aj okraje. Poprepichujeme ho na viacerých miestach vidličkou, prikryjeme ďalším papierom na pečenie alebo alobalom a zaťažíme suchou fazuľou alebo hrachom. Pečieme 15 minút v predhriatej rúre pri teplote 170 °C. Potom odstránime fazuľu aj s papierom na pečenie, prípadne alobalom a pečieme ďalších 5 minút.

Vajcia rozšľaháme s mliekom, pridáme smotanu a parmezán. Dochutíme soľou a korením. Na predpečené cesto poukladáme pripravenú brokolicu, pór, slaninu a zalejeme vajcovou zmesou. Pečieme asi 35 minút v rúre, kým smotana nestuhne.
smudge

Video