- 60 min.
- 15 porcie
- Stredná
Potrebujete tieto suroviny:
NA CESTO
- 265 ghladkej múky
- 1 čajová lyžičkasoli
- 2 lyžicekrupicového cukru
- 2 lyžicekukuričného škrobu
- 150 gstudeného masla
- pol hrnčekstudenej vody
- pol lyžicajablkového octu
NA PLNKU
- 100 gčokolády (54 %)
- 4 ksvajcia L (izbovej teploty)
- 100 gtrstinového cukru
- 100 gkukuričného sirupu
- 35 groztopeného masla
- 2,5 lyžíchladkej múky
- Pol lyžicamletej škorice
- štipkasoli
- 230 gpekanových orechov (+ na ozdobu)
- 170 gnasekanej čokolády
Postup
Do misy dajte múku, soľ, cukor, kukuričný škrob a premiešajte. Pridajte maslo a vytvorte jemnú mrveničku. Postupne do nej vlievajte vodu zmiešanú s octom a vymieste hladké nelepivé cesto. Zabaľte ho do fólie a odložte aspoň na hodinu do chladničky.
Potom cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 5 mm a vyložte ním formu s priemerom 20 cm. Vráťte do chladničky.
Urobte plnku: Ohňovzdornú misu dajte nad hrniec s horúcou vodou. Vsypte do nej nasekanú čokoládu a miešajte, kým sa nerozpustí.
V druhej mise prešľahajte vajcia, pridajte cukor, kukuričný sirup, roztopené maslo, trochu vychladnutú roztopenú čokoládu a opäť dobre prešľahajte. Vsypte múku, škoricu, štipku soli, nasekané pekanové orechy, nasekanú čokoládu a všetko dobre premiešajte.
Čokoládovú plnku nalejte na vychladnuté cesto, dookola poukladajte polovice pekanových orechov na ozdobu a dajte piecť do rúry rozohriatej na 180 °C na 35 až 40 minút. Koláč je hotový, keď má pevné okraje, stred ešte jemne trasľavý a povrch zlatistý. Vychladnutý koláč dajte do chladničky aspoň na 3 hodiny, ideálne na noc.