MENU
Vyhľadávanie:

Šťavnaté recepty Čokoládovo-pekanový koláč: Nerobte si žiadne výčitky

  • 60 min.
  • 15 porcie
  • Stredná

Potrebujete tieto suroviny:

NA CESTO

  • 265  g
    hladkej múky
  • čajová lyžička
    soli
  • lyžice
    krupicového cukru
  • lyžice
    kukuričného škrobu
  • 150 g
    studeného masla
  • pol hrnček
    studenej vody
  • pol lyžica
    jablkového octu

NA PLNKU

  • 100 g
    čokolády (54 %)
  • ks
    vajcia L (izbovej teploty)
  • 100 g
    trstinového cukru
  • 100 g
    kukuričného sirupu
  • 35 g
    roztopeného masla
  • 2,5 lyžíc
    hladkej múky
  • Pol lyžica
    mletej škorice
  •  štipka
    soli
  • 230 g
    pekanových orechov (+ na ozdobu)
  • 170 g
    nasekanej čokolády

Postup

Do misy dajte múku, soľ, cukor, kukuričný škrob a premiešajte. Pridajte maslo a vytvorte jemnú mrveničku. Postupne do nej vlievajte vodu zmiešanú s octom a vymieste hladké nelepivé cesto. Zabaľte ho do fólie a odložte aspoň na hodinu do chladničky.

Potom cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 5 mm a vyložte ním formu s priemerom 20 cm. Vráťte do chladničky.

Urobte plnku: Ohňovzdornú misu dajte nad hrniec s horúcou vodou. Vsypte do nej nasekanú čokoládu a miešajte, kým sa nerozpustí.

V druhej mise prešľahajte vajcia, pridajte cukor, kukuričný sirup, roztopené maslo, trochu vychladnutú roztopenú čokoládu a opäť dobre prešľahajte. Vsypte múku, škoricu, štipku soli, nasekané pekanové orechy, nasekanú čokoládu a všetko dobre premiešajte.

Čokoládovú plnku nalejte na vychladnuté cesto, dookola poukladajte polovice pekanových orechov na ozdobu a dajte piecť do rúry rozohriatej na 180 °C na 35 až 40 minút. Koláč je hotový, keď má pevné okraje, stred ešte jemne trasľavý a povrch zlatistý. Vychladnutý koláč dajte do chladničky aspoň na 3 hodiny, ideálne na noc.

smudge

Video

Diskusia k článku