MENU
Vyhľadávanie:

Šťavnaté recepty Čučoriedkovo-makový koláč: Sobotná rýchlovka z rúry

  • 45 min.
  • 8 porcie
  • Stredná

Potrebujete tieto suroviny:

Potrebujeme:

  • 100 g
    čučoriedkového džemu
  • 400 g
    čučoriedok
  • ks
    práškový cukor na posypanie

Na citrónové cesto:

  • 230 g
    polohrubej múky
  • lyžica
    kypriaceho prášku
  • 70 g
    práškového cukru
  • 130 g
    masla
  • ks
    vajce
  • lyžica
    nastrúhanej citrónovej kôry

Na makové cesto:

  • ks
    vajcia
  • 180 g
    jemného kryštálového cukru
  • balíček
    vanilínového cukru
  • 100 g
    bieleho jogurtu
  • 100 ml
    oleja
  • 180 g
    polohrubej múky
  • lyžice
    kypriaceho prášku
  • 60 g
    makovej múky

Postup

Pripravíme citrónové cesto. Preosiatu múku zmiešame s kypriacim práškom a práškovým cukrom. Pridáme pokrájané studené maslo a rýchlo spracujeme na posýpku. Primiešame vajce, citrónovú kôru a vypracujeme cesto. Vložíme do mikroténového vrecka a asi na hodinu dáme do chladu. Rúru vyhrejeme na 175 stupňov.

Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou valčeka ho prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto popicháme vidličkou a na 10 minút dáme predpiecť do vyhriatej rúry. Čučoriedky umyjeme a necháme odkvapkať na papierových utierkach. Pripravíme makové cesto. Žĺtky vyšľaháme so 120 g kryštálového cukru a s vanilínovým cukrom do peny.

Pridáme jogurt, olej a premiešame. Z bielkov a zo zvyšného kryštálového cukru vyšľaháme tuhý sneh. Do pripravenej hmoty striedavo vmiešame sneh a polohrubú múku zmiešanú s kypriacim práškom a makovou múkou.

Mierne vychladnuté citrónové cesto natrieme džemom. Na džem rozotrieme makové cesto a poukladáme umyté čučoriedky. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 15 minút. Koláč po vychladnutí pokrájame a posypeme práškovým cukrom.
smudge

Video