Potrebujeme:

  • nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • 100 ml citrónovej šťavy
  • 170 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • soľ
  • 200 g masla + na vymastenie formy
  • 180 g hladkej múky + na pomúčenie dosky
  • 4 žĺtky
  • 20 g kukuričného škrobu
  • 1 vanilkový lusk
  • 50 ml bieleho vína
  • 2 lyžice citrónového želé alebo citrónového džemu
  • 300 g čučoriedok
  • 8 mätových lístkov
  • 20 g kandizovaného cukru, suchý hrach alebo fazuľu na „slepé pečenie“

Postup:

  1. Do misy preosejeme múku, pridáme citrónovú kôru, 40 g práškového cukru, vanilínový cukor, štipku soli a 120 g mäkkého masla. Vypracujeme hladké cesto, vytvarujeme do gule, zabalíme do fólie a na 2 hodiny odložíme do chladu. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov Celzia. Na pomúčenej pracovnej ploche cesto vyvaľkáme a preložíme ho do vymastenej koláčovej formy (36 x 13 cm). Prevyšujúce okraje cesta pritlačíme k okrajom formy.
  2. Dno cesta popicháme vidličkou. Naplnenú formu odložíme na 15 minút do chladu. Studené cesto prikryjeme papierom na pečenie, na ktorý nasypeme suchú strukovinu – hrach alebo fazuľu. Cesto vložíme do vyhriatej rúry a na druhej priečke odspodu pečieme asi 20 minút. Z predpečeného cesta odstránime papier so strukovinou a pečieme ešte ďalších 8 až 10 minút.
  3. Necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke. V 2 lyžiciach vody rozmiešame kukuričný škrob. Pridáme 4 žĺtky a dohladka vymiešame. V kastróliku prevaríme citrónovú šťavu s bielym vínom, 130 g práškového cukru, vyškrabanými vanilkovými semienkami a vanilkovým strukom. Odstavíme, vanilkový struk vyberieme a horúci sirup za stáleho miešania spojíme s vyšľahanými žĺtkami.
  4. Žĺtkovú zmes cez sitko precedíme naspäť do hrnca. Za stáleho miešania privedieme do varu, asi 1 minútu povaríme a odstavíme zo sporáka. Do horúceho žĺtkového krému postupne zašľaháme 80 g masla, pokrájaného na kocky.
  5. Krém necháme mierne vychladnúť a potom ho ešte vlažný natrieme na upečené cesto. Na krém poukladáme očistené a umyté čučoriedky, ktoré zľahka zatlačíme. Koláč odložíme asi na 1 hodinu na chladné miesto.
  6. Citrónové želé zohrejeme, dohladka vymiešame a rozotrieme na čučoriedky. V mixéri zmiešame s kandizovaným cukrom (rozdrvený valčekom). Rozdrvený cukor potom zmiešame s nasekanými mätovými lístkami. Koláč pred servírovaním posypeme mätovým cukrom.