Suroviny: 

Na cesto

  • 125 g hladkej múky
  • 125 g polohrubej múky
  • 125 g vlažnej vody
  • 3 lyžice slnečnicového oleja
  • štipka soli

Na plnku

  • 500 g hruškového kompótu
  • 14 lyžíc strúhanky
  • 80 g mandlí
  • 6 lyžíc krupicového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 80 až 100 g rozpusteného masla
  • 3 lyžice masla
  • 40 g pekanových orechov
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

  1. Hladkú múku, polohrubú múku, vlažnú vodu, soľ a olej spolu spracujte na hladké cesto. Vyformujte bochník, potrite ho olejom, prikryte a dajte do chladu na 6 až 8 hodín.
  2. V panvici rozpustite 3 lyžice masla a opražte strúhanku. Odstavte a po vychladnutí pridajte krupicový a vanilínový cukor a nasekané mandle s pekanovými orechmi. Nakoniec vmiešajte hrušky pokrájané na malé kocky (môžu byť aj čerstvé).
  3. Odležané cesto rozdeľte na 2 časti. Na čistej utierke ľahko posypanej múkou vyvaľkajte a naolejovanými rukami vytiahnite dotenka. Potrite rozpusteným maslom, rozložte polovicu plnky a pokvapkajte maslom.
  4. Pomocou utierky naplnené cesto zviňte a preložte na plech vyložený papierom na pečenie. Obidve hotové štrúdle potrite maslom a v rúre vyhriatej na 190 °C pečte asi 30 minút.