MENU
Vyhľadávanie:

Šťavnaté recepty Hruškovo-gaštanový koláč: Dajte ním pá-pá vírusom

  • 50 min.
  • 8 porcie
  • Stredná

Potrebujete tieto suroviny:

Potrebujete:

  • ks
    plátky lístkového cesta
  • 100 g
    varených gaštanov
  • lyžice
    smotany na šľahanie
  • 40 g
    kryštálového cukru
  • lyžica
    rumu
  • ks
    hrušky
  • lyžice
    citrónovej šťavy
  • 100 ml
    rizlingu
  • lyžice
    marhuľového džemu
  • trochu ks
    masla na vymastenie formy

Postup

Pláty cesta rozložte vedľa seba. Uvarené gaštany olúpte, posekajte a zmiešajte so smotanou, 10 g cukru a rumom a rozšľahajte na pyré.

Pláty cesta z jednej strany mierne prekryte, miesto, kde sa stretávajú potrite vodou a rozvaľkajte. Vytvorte kruh s priemerom asi 28 cm, prebytočné okraje odrežte.

Rúru vyhrejte na 200/180 °C. Okrúhlu formu s priemerom 24 cm zľahka vymastite a naplňte pripraveným cestom, cesto mierne pritlačte. Z papiera vystrihnite kruh, položte ho na cesto a zaťažte suchou strukovinou. Formu s cestom pečte na druhej mriežke odspodu asi 30 minút. Potom papier so strukovinou odstráňte a cesto vo forme nechajte vychladnúť.

Hrušky prekrojte na polovicu, ošúpte a vyrežte jadrovníky. Každú polovicu pokrájajte na 8 mesiačikov. Pokrájané hrušky pokvapkajte citrónovou šťavou.

V hrnci zmiešajte 30 g cukru s vínom a priveďte do varu. Pridajte pokrájané hrušky, prikryte a na strednej teplote povarte 6 až 8 minút. Podusené hrušky sceďte a v sitku nechajte odkvapkať.

Gaštanové pyré natrite na vychladnuté cesto a poukladajte plátky hrušiek. Džem rozrieďte 1 lyžicou vody, zohrejte a pretlačte cez sitko. Natrite na hrušky a nechajte stuhnúť.
smudge

Video