- 60 min.
- 4 porcie
- Stredná
Potrebujete tieto suroviny:
Na kvások:
- 25 gdroždia
- 1 lyžicakryštálového cukru
- 1 lyžicahladkej múky
- 75 mlvlažného mlieka
Na cesto:
- 300 ghladkej múky
- pol lyžicasoli
- 50 gkryštálového cukru
- 100 mlmlieka
- 50 gmasla + trochu na vymastenie plechu
- 1 ksvajce
- 1 ksolej na pomastenie cesta
Na plnku:
- 1 kgošúpaných hrušiek
- 400 gkyslej smotany
- 80 gkryštálového cukru
- 1 balíčekvanilkového cukru
- 80 mlmlieka
- 2 ksvajcia
- 1 balíčekpudingového prášku a vanilkovou príchuťou
Na posýpku:
- 100 ghladkej múky
- 60 gpráškového cukru
- 60 gstudeného masla
- 75 gsušených brusníc
Postup
Droždie, cukor a múku premiešajte, zalejte vlažným mliekom a nechajte vykysnúť. K múke do cesta pridajte kvások, soľ, cukor, mlieko, v ktorom ste rozpustili maslo a rozšľahali vajce. Vypracujte cesto, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste vykysnúť.
Pripravte plnku: Hrušky ošúpte, vykrojte jadrovník a pokrájajte na tenké plátky. Kyslú smotanu zmiešajte s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Pridajte mlieko, v ktorom sme rozšľahali vajcia, pudingový prášok a premiešajte. Múku s cukrom a maslom prstami spracujte na posýpku a zmiešame s nadrobno pokrájanými sušenými brusnicami.
Rúru vyhrejte na 180 stupňov. Cesto preložte na vymastený plech. Potrite olejom a prstami ho roztiahnite po celom plechu. Na cesto strechovito uložte pripravené hrušky, zalejte plnkou a rovnomerne rozložte posýpku. V rúre vyhriatej na 190 °C pečte 20 minút.