MENU
Vyhľadávanie:

Šťavnaté recepty Jablková žemľovka: Poriadne šťavnatá, poďte do toho!

  • 30 min.
  • 4 porcie
  • Stredná

Potrebujete tieto suroviny:

Potrebujeme:

  • 200 ml
    smotany na šľahanie
  • 50 g
    práškového cukru
  • 12 ks
    plátkov staršej vianočky
  • 250 g
    plnotučného tvarohu
  • lyžice
    trstinového cukru
  • pol lyžica
    mletej škorice
  • ks
    žĺtky
  • 3-4 ks
    jablká
  • ks
    citrónová šťava
  • 100 g
    krupicového cukru
  • 30 g
    sušených hrozienok
  • ks
    maslo na vymazanie formy
  • ks
    opečené mandľové lupienky na posypanie

Postup

Smotanu vymiešajte s práškovým cukrom a do zmesi namočte nakrájanú vianočku.

Tvaroh zmiešajte s 3 lyžicami trstinového cukru, so škoricou a žĺtkami.

 Jablká očistite, nakrájajte na plátky a pokvapkajte ich citrónovou šťavou, aby nezhnedli.

Krupicový cukor rozpustite v panvici na karamel a pridajte jablká nakrájané na plátky, prilejte šťavu z polovice citróna a poduste do polomäkka. Odstavte.

Rúru zohrejte na 180 °C. Zapekaciu formu vymažte maslom a na dno rozložte namočené krajce vianočky. Na ne rozotrite tvarohovú zmes, posypte hrozienkami a opäť striedavo ukladajte krajce vianočky s karamelovými jablkami. Znova posypte hrozienkami a dajte piecť na 20 minút do zlatista.

Upečenú žemľovku posypte opraženými mandľovými lupienkami a môžete porciovať.

Diskusia k článku