MENU
Vyhľadávanie:

Šťavnaté recepty Jablkovo-makový koláč: Šťavnatý korpus a poriadna dávka maku

  • 50 min.
  • 12 porcie
  • Nízka

Potrebujete tieto suroviny:

Potrebujeme:

  • ks
    Na cesto: 220 g polohrubej múky
  • 80 g
    práškového cukru
  • štipka
    soli
  • ks
    vajce
  • 80 g
    masla
  • ks
    Na plnku: 250 g pomletého maku
  • 180 g
    krupicového cukru
  • 150 ml
    mlieka
  • 30 g
    rozpusteného masla
  • ks
    vajce
  • ks
    vanilínový cukor
  • 3-4 ks
    väčších jabĺk
  • ks
    Na smotanovú plnku: 200 g kyslej smotany
  • ks
    vajcia
  • 100 g
    práškového cukru
  • ks
    vanilkový puding v prášku
  • balíček
    vanilínového cukru
  • ks
    šťava a najemno postrúhaná citrónová kôra z 1/2 citróna v bio kvalite

Postup

Preosiatu múku zmiešame s práškovým cukrom, štipkou soli, maslom a vajcom. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a odložíme do chladu na 20 minút. Tortovú formu s priemerom 23 cm vymastíme a vysypeme múkou. Odležané cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do okrúhleho tvaru a vyložíme ním dno formy, i boky formy do výšky asi 3 cm . Do vriaceho mlieka prisypeme pomletý mak so 130 g krupicového cukru. Žĺtok vymiešame s vanilínovým cukrom. Z bielka a zvyšného krupicového cukru ušľaháme tuhý sneh, ktorý spolu s vymiešaným žĺtkom vmiešame do vychladnutého maku.

Pridáme rozpustené maslo a premiešame. Makovú plnku natrieme na cesto. Jablká ošúpeme, rozkrojíme na polovice, zbavíme jadierok a uložíme ich na makovú plnku. Kyslú smotanu vymiešame s vanilínovým cukrom. Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom, pridáme vymiešanú kyslú smotanu a vmiešame vanilkový puding v prášku. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, ktorý vmiešame do masy spolu s nastrúhanou citrónovou kôrou a šťavou. Nalejeme na povrch jabĺk, vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 180 stupňov Celzia pečieme asi 60 minút. Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom a pokrájame.

smudge

Video