MENU
Vyhľadávanie:

Šťavnaté recepty Jahodový koláč s bielou čokoládou: Tuhý aj mäkučký zároveň

  • 175 min.
  • 4 porcie
  • Stredná

Potrebujete tieto suroviny:

Na cesto:

  • 160 g
    polohrubej múky (plus na vysypanie formy)
  • 30 g
    kakaa
  • 60 g
    práškového cukru
  • štipka
    soli
  • 100 g
    masla (plus na vymastenie formy)
  • lyžica
    kyslej smotany
  • ks
    žĺtok
  • ks
    sušená fazuľa na zaťaženie

Na panna cottu:

  • ks
    plátky želatíny
  • 300 ml
    smotany na šľahanie
  • 100 ml
    mlieka
  • 30 g
    práškového cukru
  • 170 g
    bielej čokolády
  • lyžica
    vanilkového extraktu

Na jahodovú glazúru:

  • ks
    plátky želatíny
  • 250 g
    jahôd + na ozdobu
  • lyžice
    kryštálového cukru
  • lyžica
    citrónovej šťavy

Postup

Pripravte cesto: Všetky suroviny spracujte, zabaľte do fólie a odložte do chladničky aspoň na 30 minút. Tortovú formu (s priemerom 20 cm) vymažte maslom a vysypte múkou. Cesto rozvaľkajte a uložte na dno formy. Utlačte ho, aby bolo aj na jej bokoch. Popichajte vidličkou a opäť dajte do chladničky aspoň na 30 minút.

Cesto prikryte papierom na pečenie a posypte napríklad sušenou fazuľou (aby sa neodúvalo). Pečte v rúre vyhriatej na 190 °C asi 15 minút. Potom vyberte papier a pečte ešte 10 minút. Upečený korpus nechajte dobre vychladnúť.

Urobte bielu panna cottu: Plátky želatíny namočte na 10 minút do studenej vody. Smotanu zmiešajte s mliekom, cukrom a nalámte do nej čokoládu. Zahrejte, aby sa čokoláda roztopila, ale nevarte. Pridajte vanilkový extrakt a vyžmýkanú želatínu. Dobre vymiešajte. Vychladnutú, mierne tuhnúcu zmes vylejte na korpus a dajte stuhnúť do chladničky.

Spravte jahodovú glazúru: Želatínové plátky namočte do studenej vody. Jahody očistite a pokrájajte na menšie kúsky. Zasypte ich cukrom, pridajte citrónovú šťavu. Povarte na miernom ohni. Keď sú jahody zmäknuté, prepasírujte ich cez husté sitko, aby ste odstránili jadierka. Do teplej zmesi zamiešajte vyžmýkané želatínové plátky a dobre rozmiešajte. Na korpus s panna cottou nalejte ochladenú, mierne tuhnúcu glazúru. Koláč dajte stuhnúť aspoň na 2 hodiny do chladničky. Pred podávaním ho ozdobte celými jahodami.
smudge

Video