MENU
Vyhľadávanie:

Šťavnaté recepty Jahodový tunel: Tá chuť vám vybuchne v ústach!

  • 45 min.
  • 4 porcie
  • Stredná

Potrebujete tieto suroviny:

Na piškótové cesto:

  • ks
    vajec
  • 120 g
    práškového cukru
  • lyžice
    vanilínového cukru
  • 40 g
    rozpusteného masla
  • 140 g
    hladkej múky
  • štipka
    soli
  • ks
    práškový cukor na posypanie

Na krém:

  • 500 g
    očistených jahôd
  • ks
    plátky želatíny
  • 250 ml
    smotany na šľahanie + 100 ml na ozdobenie
  • 50 g
    práškového cukru

Postup

Vajcia rozklepnite, bielky oddeľte od žĺtkov. Do bielkov pridajte štipku soli a za postupného pridávania práškového a vanilínového cukru vyšľahajte tuhý sneh. Do snehu postupne zašľahajte žĺtky. Do vyšľahanej hmoty pridajte rozpustené maslo, preosiatu múku a stierkou zľahka premiešajte. 2

Rúru predhrejte na 180 °C. Cesto nalejte na plech vyložený papierom na pečenie, dajte do rúry a na 2. koľajničke zdola pečte asi 15 minút. Upečené cesto nechajte vychladnúť.

Pripravte jahodový krém: Želatínu nechajte vo vode napučať podľa návodu. Polovicu jahôd pokrájajte na štvrtiny, zvyšok rozpučte vidličkou a šťavu zachyťte. Zopár pekných jahôd si odložte na ozdobenie. Želatínu vyberte z vody a v horúcom vodnom kúpeli ju rozpustite v šťave z roztlačených jahôd. Smotanu vyšľahajte s práškovým cukrom, vmiešajte do nej roztlačené jahody a rozpustenú želatínu. 

Formu na srnčí chrbát vyložte potravinárskou fóliou. Z vychladnutej piškóty stiahnite papier a po šírke ju rozdeľte na dva pláty rozdielnej veľkosti. Menší plát by mal mať šírku formy, z druhého plátu vytvorte tunel. 5

Väčším plátom piškóty vysteľte pripravenú formu, prípadne zrežeme prečnievajúce okraje. Naplňte časťou krému, poukladajte naň pokrájané jahody a doplňte zvyšným krémom. Na vrch položte menší plát, zakryte fóliou a odložte na tri hodiny do chladničky. Stuhnutý tunel vyklopte z formy na podnos, ozdobte šľahačkou a kúskami jahôd. Pokrájajte na rezy.
smudge

Video