MENU
Vyhľadávanie:

Šťavnaté recepty Kakaovo-malinový koláč: Skvelý na sobotné popoludnie

  • 120 min.
  • 8 porcie
  • Stredná

Potrebujete tieto suroviny:

Cesto:

  • 100 g
    masla
  • 100 g
    práškového cukru
  • balíček
    vanilkového cukru
  • ks
    vajcia
  • 180 g
    hladkej múky
  • lyžice
    kakaa
  • pol ks
    balíčka kypriaceho prášku
  • štipka
    soli
  • lyžíc
    mlieka

Krém:

  • 200 g
    smotany na šľahanie
  • ks
    plátky želatíny
  • 100 ml
    malinového džúsu
  • 150 g
    mascarpone
  • balíček
    vanilínového cukru
  • lyžice
    malinového džemu (najlepšie bez jadierok)

Poliatie a zdobenie:

  • ks
    čerstvé maliny
  • balíček
    červeného tortového želé
  • 2-3 lyžice
    cukru
  • 250 ml
    vody
  • ks
    lístky čerstvej medovky

Postup

Zmäknuté maslo vymiešame s práškovým a vanilínovým cukrom. Pridáme vajcia a miešame do penista.

Múku preosejeme s kakaom, kypriacim práškom a so štipkou soli. Zmes múky primiešavame do maslovej hmoty striedavo s vlažným mliekom. Formu vystelieme papierom na pečenie, navrstvíme kakaové cesto a v rúre vyhriatej na 175 stupňov Celzia pečieme približne 50 minút.

Necháme mierne vychladnúť a opatrne vyklopíme z formy. Smotanu dotuha vyšľaháme. Plátky želatíny namočíme na 5 minút do studenej vody. Mascarpone vymiešame s vanilínovým cukrom a 3 lyžicami malinového džemu.

Zľahka primiešame šľahačku. Napučanú želatínu vyžmýkame a na miernom ohni ju necháme rozpustiť v 100 ml džúsu. Do rozpustenej želatíny pridáme trocha smotanového krému, premiešame aj so zvyšným krémom.

Vychladnutý korpus rozrežeme pozdĺžne na dve časti. Spodný diel vložíme späť do formy vystlanej alobalom (mal by prečnievať cez okraje) a natrieme polovičným množstvom krému.

Prikryjeme druhým plátom a navrstvíme zvyšný krém. Dáme asi na 2 hodiny do chladničky. Na stuhnutý krém naukladáme maliny. Podľa návodu na obale rozmiešame vo vode želé s cukrom a za stáleho miešania privedieme do varu.

Varíme asi minútu, odstavíme a za občasného premiešavania necháme chladnúť. Vlažné želé po lyžiciach nalievame na maliny a necháme v chladničke aspoň 3 hodiny tuhnúť. Keď je želé dobre stuhnuté, pomocou alobalu vyberieme z formy a ostrým nožom krájame.
smudge

Video