- 75 min.
- 0 porcie
- Stredná
Potrebujete tieto suroviny:
Na cesto:
- 250 mlvody
- 125 gmasla
- 1 štipkasoli
- 2 lyžicepráškového cukru
- 150 ghladkej múky
- 4 ksvajcia
- 1 ksčokoládovú polevu na poliatie
Na plnku:
- 10 lyžíckryštálového cukru
- 300 mlmlieka
- 1 kskrémový prášok Zlatý klas
- 1 lyžicapolohrubej múky
- 125 gmasla
- 250 mlsmotany na šľahanie (33%)
- 1 balíčekvanilínového cukru
- 1 balíčekstužovača šľahačky
Postup
Do hrnca dáme zovrieť vodu. Pridáme maslo, soľ a cukor. Necháme všetko rozpustiť a odstavíme z ohňa. Vmiešame preosiatu múku a opäť dáme na mierny oheň. Miešame asi 3 minúty, aby nevznikli hrudky. Keď vznikne hustá masa, ktorá sa oddeľuje od dna, odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Do vlažnej zmesi postupne po jednom primiešame vajcia.
Rúru vyhrejeme na 200 °C. Cukrárske vrecko s hviezdicovým násadcom naplníme cestom. Na plech vyložený papierom na pečenie nastriekame asi 15 veterníkov s priemerom asi 5 až 6 cm. Vložíme do vyhriatej rúry. Prvých 15 minút rúru neotvárame! Potom teplotu v rúre znížime na 170 °C a veterníky pečieme ešte 10 až 15 minút. Po dopečení ich v pootvorenej rúre necháme asi 5 minút dosušiť, aby neboli vnútri mazľavé. Necháme úplne vychladnúť.
Pripravíme plnku: Z 2 lyžíc kryštálového cukru pripravíme vo vyššej panvici karamel. Prilejeme 100 ml mlieka a miešame, kým sa karamel nerozpustí. Potom prisypeme zvyšný cukor. V 200 ml mlieka rozmiešame Zlatý klas a preosiatu múku. Zmes prilejeme ku karamelu a na miernom ohni uvaríme hustý krém. Odstavíme a za občasného miešania necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme do peny a postupne k nemu prišľaháme vychladnutý karamelový krém.
Smotanu na šľahanie vyšľaháme so stužovačom šľahačky a s vanilínovým cukrom.
Vychladnuté veterníky pozdĺžne prekrojíme. Na spodnú polovicu každého nastriekame karamelový krém a naň dotuha vyšľahanú šľahačku. Prikryjeme vrchnou polovicou upečeného veterníka. Polejeme čokoládovou polevou a odložíme do chladu stuhnúť.