MENU
Vyhľadávanie:

Šťavnaté recepty Karamelové veterníky: Tradičné a kvalitné

  • 75 min.
  • 0 porcie
  • Stredná

Potrebujete tieto suroviny:

Na cesto:

  • 250 ml
    vody
  • 125 g
    masla
  • štipka
    soli
  • lyžice
    práškového cukru
  • 150 g
    hladkej múky
  • ks
    vajcia
  • ks
    čokoládovú polevu na poliatie

Na plnku:

  • 10 lyžíc
    kryštálového cukru
  • 300 ml
    mlieka
  • ks
    krémový prášok Zlatý klas
  • lyžica
    polohrubej múky
  • 125 g
    masla
  • 250 ml
    smotany na šľahanie (33%)
  • balíček
    vanilínového cukru
  • balíček
    stužovača šľahačky

Postup

Do hrnca dáme zovrieť vodu. Pridáme maslo, soľ a cukor. Necháme všetko rozpustiť a odstavíme z ohňa. Vmiešame preosiatu múku a opäť dáme na mierny oheň. Miešame asi 3 minúty, aby nevznikli hrudky. Keď vznikne hustá masa, ktorá sa oddeľuje od dna, odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Do vlažnej zmesi postupne po jednom primiešame vajcia.

Rúru vyhrejeme na 200 °C. Cukrárske vrecko s hviezdicovým násadcom naplníme cestom. Na plech vyložený papierom na pečenie nastriekame asi 15 veterníkov s priemerom asi 5 až 6 cm. Vložíme do vyhriatej rúry. Prvých 15 minút rúru neotvárame! Potom teplotu v rúre znížime na 170 °C a veterníky pečieme ešte 10 až 15 minút. Po dopečení ich v pootvorenej rúre necháme asi 5 minút dosušiť, aby neboli vnútri mazľavé. Necháme úplne vychladnúť.

Pripravíme plnku: Z 2 lyžíc kryštálového cukru pripravíme vo vyššej panvici karamel. Prilejeme 100 ml mlieka a miešame, kým sa karamel nerozpustí. Potom prisypeme zvyšný cukor. V 200 ml mlieka rozmiešame Zlatý klas a preosiatu múku. Zmes prilejeme ku karamelu a na miernom ohni uvaríme hustý krém. Odstavíme a za občasného miešania necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme do peny a postupne k nemu prišľaháme vychladnutý karamelový krém.

Smotanu na šľahanie vyšľaháme so stužovačom šľahačky a s vanilínovým cukrom.

Vychladnuté veterníky pozdĺžne prekrojíme. Na spodnú polovicu každého nastriekame karamelový krém a naň dotuha vyšľahanú šľahačku. Prikryjeme vrchnou polovicou upečeného veterníka. Polejeme čokoládovou polevou a odložíme do chladu stuhnúť.
smudge

Video