Potrebujeme:

Na kvások:

  • 100 ml vlažného mlieka
  • 1 lyžicu hladkej múky
  • 1 lyžičku kryštálového cukru
  • 30 g droždia

Na cesto:

  • 400 g polohrubej múky + na pomúčenie dosky
  • 75 g práškového cukru + na posypanie
  • 250 ml mlieka
  • 2 žĺtky
  • 60 g masla
  • štipku soli

Do závinu:

  • 40 g masla
  • 300 g mletého maku
  • 150 g jemného kryštálového cukru
  • 2 lyžičky škoricového cukru
  • 500 g vykôstkovaných višní

Postup:

  1. Do vlažného mlieka pridáme múku, cukor a rozdrobené droždie. Necháme vykysnúť na teplom mieste. Do hlbšej misy preosejeme múku, soľ, cukor a premiešame. Pridáme nakysnutý kvások, mlieko s rozmiešanými žĺtkami, rozpustené maslo a vypracujeme cesto. Následne ho prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto nakysnúť.
  2. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Časť cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 4 mm. Natrieme polovicou rozpusteného masla, posypeme polovicou maku, zmiešaného s kryštálovým a so škoricovým cukrom. Nakoniec uložíme polovicu višní a stočíme do závinu. Tak urobíme aj druhý závin.
  3. Rúru vyhrejeme na 200 stupňov. Oba záviny prenesieme na plech, na ktorý sme predtým dali papier na pečenie, a necháme ešte 10 minút kysnúť. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 10 minút. Potom teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme ešte 10-15 minút. Vychladnuté koláče pokrájame a posypeme práškovým cukrom.