Suroviny: 

  • 500 g polohrubej múky
  • 25 g droždia
  • 2 žĺtky
  • 1 vajce
  • 60 g práškového cukru
  • 200 g masla
  • štipka soli
  • mlieko
  • černicový džem
  • čučoriedkový kompót
  • nastrúhaná kôra z polovice citróna
  • 100 g masla na potretie
  • krupicový cukor

Postup: 

  1. Kvasnice rozdrobte do trochy vlažného mlieka s lyžičkou cukru. Nechajte nakysnúť.
  2. Preosejte múku do misy, pridajte štipku soli, citrónovú kôru a žĺtky. Prilejte kvások, rozpustené maslo, vlažné mlieko a vymieste hladké cesto.
  3. Okrúhlu zapekaciu misu vytrite maslom a vysypte krupicovým cukrom. Vykysnuté cesto rozvaľkajte a pokrájajte na menšie štvorce. Na každý dajte trochu lekváru a zopár čučoriedok (kompót sceďte). Kraje cesta spojte a vyformujte buchtičky. Potierajte ich rozpusteným maslom a ukladajte nahusto do zapekacej misy. Nechajte 20 minút podkysnúť.
  4. Buchtičky potrite rozšľahaným vajcom, vložte do vyhriatej rúry a pečte pri teplote 180 °C 25 až 35 minút. Upečené posypte práškovým cukrom.

Podávajte s bielym gréckym jogurtom, ktorý ste ochutili džemom a s čerstvými černicami a čučoriedkami.