Potrebujeme:

  • 300 g uvarených a pretlačených zemiakov
  • 25 g droždia
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 100 g krupicového cukru
  • 50 g roztopeného masla
  • vajce
  • 400 g hladkej múky
  • 250 g celozrnnej špaldovej múky
  • pol lyžičky soli
  • vajce na potretie
  • nemletý mak na posypanie

Na makovú plnku:

  • 240 ml mlieka
  • 220 g mletého maku
  • 100 g práškového cukru
  • pol lyžičky mletej škorice
  • kôra z pol citróna

Postup:

  1. Do hrnca s vodou dajte variť zemiaky v šupke. Po vychladnutí zemiaky očistite a pretlačte alebo nastrúhajte na jemnom strúhadle.
  2. Zmiešajte droždie, vlažné mlieko, cukor a nechajte vzísť kvások. Prelejte ho do väčšej misy, pridajte maslo, vajce, obe múky a soľ. Vymieste jemné cesto a dajte ho na teplé miesto kysnúť na 1,5 hodiny.
  3. Pripravte makovú plnku: Mlieko a cukor priveďte do varu. Prisypte mak a dobre premiešajte. Plnka má byť hustejšia a, ak treba, dosypte cukor. Nakoniec pridajte škoricu, citrónovú kôru a znova dobre premiešajte. 4
  4. Vykysnuté cesto premiestnite na dosku a vyvaľkajte na hrúbku 2-3 mm. Radielkom ho rozrežte na pásy široké 6-7 cm. Na každý pás naneste makovú plnku a zaviňte ho ako roládu. Nakrájajte ju na dĺžku 15 cm a rozkrojené okraje spojte, aby vznikol okrúhly tvar. Takto pripravené buchty ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ešte 10 minút podkysnúť.
  5. Vykysnuté buchty potrite rozšľahaným vajcom a posypte nemletým makom. Pečte ich v rúre vyhriatej na 180 °C 20-25 minút dozlatista. Nechajte trochu vychladnúť a môžete podávať.