MENU
Vyhľadávanie:

Šťavnaté recepty Makové buchty zo zemiakového cesta: Poriadne hustá plnka

  • 10 min.
  • 1 porcie
  • Nízka

Potrebujete tieto suroviny:

Potrebujeme:

  • 300 g
    uvarených a pretlačených zemiakov
  • 25 g
    droždia
  • 200 ml
    vlažného mlieka
  • 100 g
    krupicového cukru
  • 50 g
    roztopeného masla
  • ks
    vajce
  • 400 g
    hladkej múky
  • 250 g
    celozrnnej špaldovej múky
  • pol lyžica
    soli
  • ks
    vajce na potretie
  • ks
    nemletý mak na posypanie
  • ks
    Na makovú plnku: 240 ml mlieka
  • 220 g
    mletého maku
  • 100 g
    práškového cukru
  • pol lyžica
    mletej škorice
  • ks
    kôra z pol citróna

Postup

Do hrnca s vodou dajte variť zemiaky v šupke. Po vychladnutí zemiaky očistite a pretlačte alebo nastrúhajte na jemnom strúhadle. Zmiešajte droždie, vlažné mlieko, cukor a nechajte vzísť kvások. Prelejte ho do väčšej misy, pridajte maslo, vajce, obe múky a soľ. Vymieste jemné cesto a dajte ho na teplé miesto kysnúť na 1,5 hodiny.

Pripravte makovú plnku: Mlieko a cukor priveďte do varu. Prisypte mak a dobre premiešajte. Plnka má byť hustejšia a, ak treba, dosypte cukor. Nakoniec pridajte škoricu, citrónovú kôru a znova dobre premiešajte. Vykysnuté cesto premiestnite na dosku a vyvaľkajte na hrúbku 2-3 mm. Radielkom ho rozrežte na pásy široké 6-7 cm.

Na každý pás naneste makovú plnku a zaviňte ho ako roládu. Nakrájajte ju na dĺžku 15 cm a rozkrojené okraje spojte, aby vznikol okrúhly tvar. Takto pripravené buchty ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ešte 10 minút podkysnúť. Vykysnuté buchty potrite rozšľahaným vajcom a posypte nemletým makom. Pečte ich v rúre vyhriatej na 180 °C 20-25 minút dozlatista. Nechajte trochu vychladnúť a môžete podávať.

Diskusia k článku