- 10 min.
- 1 porcie
- Nízka
Potrebujete tieto suroviny:
Potrebujeme:
- 300 guvarených a pretlačených zemiakov
- 25 gdroždia
- 200 mlvlažného mlieka
- 100 gkrupicového cukru
- 50 groztopeného masla
- 1 ksvajce
- 400 ghladkej múky
- 250 gcelozrnnej špaldovej múky
- pol lyžicasoli
- 1 ksvajce na potretie
- 1 ksnemletý mak na posypanie
- 1 ksNa makovú plnku: 240 ml mlieka
- 220 gmletého maku
- 100 gpráškového cukru
- pol lyžicamletej škorice
- 1 kskôra z pol citróna
Postup
Do hrnca s vodou dajte variť zemiaky v šupke. Po vychladnutí zemiaky očistite a pretlačte alebo nastrúhajte na jemnom strúhadle. Zmiešajte droždie, vlažné mlieko, cukor a nechajte vzísť kvások. Prelejte ho do väčšej misy, pridajte maslo, vajce, obe múky a soľ. Vymieste jemné cesto a dajte ho na teplé miesto kysnúť na 1,5 hodiny.
Pripravte makovú plnku: Mlieko a cukor priveďte do varu. Prisypte mak a dobre premiešajte. Plnka má byť hustejšia a, ak treba, dosypte cukor. Nakoniec pridajte škoricu, citrónovú kôru a znova dobre premiešajte. Vykysnuté cesto premiestnite na dosku a vyvaľkajte na hrúbku 2-3 mm. Radielkom ho rozrežte na pásy široké 6-7 cm.
Na každý pás naneste makovú plnku a zaviňte ho ako roládu. Nakrájajte ju na dĺžku 15 cm a rozkrojené okraje spojte, aby vznikol okrúhly tvar. Takto pripravené buchty ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ešte 10 minút podkysnúť. Vykysnuté buchty potrite rozšľahaným vajcom a posypte nemletým makom. Pečte ich v rúre vyhriatej na 180 °C 20-25 minút dozlatista. Nechajte trochu vychladnúť a môžete podávať.