MENU
Vyhľadávanie:

Šťavnaté recepty Ľahučké makové lievance s citrónovým krémom a černicami

  • 20 min.
  • 20 porcie
  • Stredná

Potrebujete tieto suroviny:

Na cesto:

  • 150 ml
    mlieka
  • ks
    šťava z 1 citróna
  • ks
    na jemno nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • ks
    vajce
  • lyžica
    vanilkového extraktu
  • lyžica
    rozpusteného masla
  • 125 g
    hladkej múky
  • lyžica
    kypriaceho prášku
  • lyžice
    práškového cukru
  • lyžica
    nemletého maku
  • ks
    olej na potretie panvice

Na krém:

  • ks
    žĺtky
  • 35 g
    trstinového cukru
  • 35 ml
    citrónovej šťavy
  • ks
    kôra z 1 citróna
  • 25 g
    masla
  • 100 ml
    šľahačkovej smotany
  • ks
    černice na ozdobenie

Postup

Pripravte krém: Do misy dajte žĺtky, cukor, šťavu aj kôru z citróna, maslo a vo vodnom kúpeli za stáleho miešania zahrievajte až do zhustnutia. Odstavte a nechajte celkom vychladnúť. Môžete pripraviť aj deň vopred. Do studeného krému vlejte vychladenú smotanu a jemne vyšľahajte tak, aby krém ostal trocha tekutý.

Pripravte cesto: Do jednej misy dajte mlieko, citrónovú šťavu, nastrúhanú kôru a nechajte pár minút odstáť. Mlieko sa o chvíľu zrazí.

Pridajte vajce, vanilkový extrakt a maslo. Premiešajte a prisypte múku, kypriaci prášok, cukor a mak. Len zľahka premiešajte.

Na rozohriatu panvicu potretú olejom dávajte lyžičkou malé kôpky cesta a lievančeky po chvíli prevráťte na druhú stranu. Polejte výdatnou porciou citrónového krému a ozdobte černicami.

Diskusia k článku