Potrebujeme:

  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 1 vanilkový struk
  • 60 g krupicového cukru
  • 5 žĺtkov
  • 300 g malín
  • kryštálový cukor na posypanie

Postup

  1. Do hrnca vlejte smotanu a semiačka z vanilkového struku. Zahrievajte tesne pod bod varu.
  2. V mise jemne vymiešajte žĺtky s cukrom, nie však na penu.
  3. Keď je smotana horúca, za stáleho miešania ju pomaly prilievajte k žĺtkom. Dobre premiešajte a zmes preceďte cez jemné sitko.
  4. Na dno malých misiek nahusto poukladajte maliny a zalejte ich smotanovou zmesou. Misky položte do hlbšieho plechu. Ten naplňte horúcou vodou tak, aby siahala do polovice výšky misiek. Pečte pri 170 °C 35 až 40 minút. Po upečení nechajte vychladnúť pri izbovej teplote a dajte na pár hodín do chladničky.
  5. Tesne pred podávaním posypte vrch kryštálovým cukrom a flambovacou pištoľou opáľte, aby sa cukor roztopil na karamel a na povrchu vznikla pevná karamelová kôrka. Ozdobte malinami a môžete podávať. (Ak nemáte pištoľ na flambovanie, vložte na chvíľku pod gril.)