NA CESTO:

  • 200 ml mlieka
  • 60 g krupicového cukru
  • 400 g polohrubej múky
  • 21 g droždia
  • 1 žĺtok
  • 80 g zmäknutého masla
  • pol lyžičky citrónovej kôry
  • 2 lyžičky oleja
  • štipka soli

NA PLNKU:

  • 300 g hrudkovitého cukru
  • 50 g práškového cukru
  • 1 malé vajce
  • pol lyžičky mletej vanilky
  • marhule (+ ovocie rôzneho druhu)

NA MRVENIČKU:

  • 60 g masla
  • 80 g kryštálového cukru
  • 80 g hrubej múky

Postup:

  1. Na kvások zmiešajte teplé mlieko, cukor, 1 lyžicu múky a droždie. Prikryte a nechajte 10 až 15 minút vzísť na teplom mieste.
  2. V miske vymiešajte žĺtok so zvyšným cukrom, pridajte zmäknuté maslo a znova dobre premiešajte. Pridajte citrónovú kôru, preosiatu múku, olej, soľ a kvások. Vymieste hladké, vláčne cesto. (Podľa potreby prilejte ešte mlieko alebo, naopak, pridajte múku.) Cesto preložte do misy vysypanej múkou, prikryte a nechajte kysnúť aspoň 30 minút.
  3. Vykysnuté cesto preložte na vymastený plech a roztiahnite ho na celú plochu. Prikryte a nechajte ešte 15 minút podkysnúť.
  4. Zatiaľ zmiešajte všetky suroviny na náplň okrem ovocia. Marhule prepoľte a vykôstkujte. Plnku natrite na cesto a poukladajte marhule, prípadne ďalšie očistené ovocie podľa chuti.
  5. Všetky suroviny na mrveničku dobre zmiešajte a rozdrobte ju na ovocie. Koláč pečte 30 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.