MENU
Vyhľadávanie:

Šťavnaté recepty Máte chuť na slaninu, zemiaky, vajíčko? Zapečte si ich do misky

  • 60 min.
  • 5 porcie
  • Stredná

Potrebujete tieto suroviny:

Potrebujeme:

  • 800 g
    zemiakov
  • ks
    strúčiky cesnaku
  • 150 g
    oravskej slaniny
  • lyžica
    masla
  • lyžica
    drvenej rasce
  • ks
    vajec
  • ks
    pažítka na posypanie
  • ks
    soľ, mleté čierne korenie

Postup

Zemiaky ošúpte, nakrájajte na kocky a dajte variť do osolenej vody s olúpaným cesnakom nasekaným nadrobno. Počas varenia zemiakov dajte opekať nadrobno nakrájanú slaninu.

Keď sú zemiaky mierne rozvarené, odstavte ich, zlejte vodu a nechajte krátko odpariť. Zemiaky pomocou pučidla roztlačte, pridajte opečenú slaninu bez vytopenej masti, kúsok masla, rascu, čerstvo pomleté čierne korenie a podľa chuti osoľte. Spolu vymiešajte na hustú kašu.

Do vymastených zapekacích misiek vložte zemiakovú kašu a v strede urobte jamku. Do každej rozklepnite vajce. Vložte do rúry vyhriatej na 190 °C na 15 minút. Keď bielok zhustne, zvýšte teplotu na 200 °C a pečte ešte 15-20 minút. Asi 5 minút pred dopečením posypte hniezda nastrúhaným syrom a nechajte v rúre mierne zapiecť. Podávajte teplé a posypané pažítkou.

Diskusia k článku