- 120 min.
- 2 porcie
- Stredná
Potrebujete tieto suroviny:
Potrebujeme:
- 750 mlmlieka
- 1 ksa pol kocky droždia
- 150 gkryštálového cukru
- 1,2 kgmúky (zmiešajte hladkú špeciál a polohrubú)
- 150 gtuku alebo oleja
- 1 ksvajce
- 10 gsoli
- 1 kshrozienka
- 1 ksžĺtok (plus trocha oleja a mlieka na potretie)
Postup
Z mlieka odlejte 100 ml, mierne ho zohrejte, dajte doň droždie, trochu cukru a nechajte vykysnúť.
Do misy dajte múku, pridajte zvyšné vlažné mlieko, zvyšný cukor, olej, vajce, soľ a kvások. Cesto mieste, kým sa neprestane lepiť na misu. Nakoniec pridajte hrozienka.
Cesto nechajte vykysnúť, urobte bochníky a dajte do vymasteného, ale nevysypaného plechu. V teple nechajte podkysnúť. Vykysnuté cesto potrite žĺtkom rozmiešaným s olejom a mliekom.
Rúru vyhrejte na 200 °C a mazanec pečte 10 minút. Potom teplotu znížte na 150 °C a pečte ešte 30 minút, podľa potreby aj dlhšie. Urobte test špajdľou. Hotový koláč potrite sladkou vodou a zakryte utierkou. Bude mäkučký.