MENU
Vyhľadávanie:

Šťavnaté recepty Mazanec s hrozienkami: Podráždite svoj mlsný jazyk

  • 120 min.
  • 2 porcie
  • Stredná

Potrebujete tieto suroviny:

Potrebujeme:

  • 750 ml
    mlieka
  • ks
    a pol kocky droždia
  • 150 g
    kryštálového cukru
  • 1,2 kg
    múky (zmiešajte hladkú špeciál a polohrubú)
  • 150 g
    tuku alebo oleja
  • ks
    vajce
  • 10 g
    soli
  • ks
    hrozienka
  • ks
    žĺtok (plus trocha oleja a mlieka na potretie)

Postup

Z mlieka odlejte 100 ml, mierne ho zohrejte, dajte doň droždie, trochu cukru a nechajte vykysnúť.

Do misy dajte múku, pridajte zvyšné vlažné mlieko, zvyšný cukor, olej, vajce, soľ a kvások. Cesto mieste, kým sa neprestane lepiť na misu. Nakoniec pridajte hrozienka.

Cesto nechajte vykysnúť, urobte bochníky a dajte do vymasteného, ale nevysypaného plechu. V teple nechajte podkysnúť. Vykysnuté cesto potrite žĺtkom rozmiešaným s olejom a mliekom.

Rúru vyhrejte na 200 °C a mazanec pečte 10 minút. Potom teplotu znížte na 150 °C a pečte ešte 30 minút, podľa potreby aj dlhšie. Urobte test špajdľou. Hotový koláč potrite sladkou vodou a zakryte utierkou. Bude mäkučký.
smudge

Video