MENU
Vyhľadávanie:

Šťavnaté recepty Morčacie stehno na slanine s kelom a tatárskym jogurtom: Plný tanier

  • 275 min.
  • 4 porcie
  • Stredná

Potrebujete tieto suroviny:

Potrebujeme:

  • kg
    morčacieho stehna bez kosti (prípadne aj bez kože)
  • ks
    nahrubo nakrájané cibule
  • hrste
    nakrájanej koreňovej zeleniny
  • ks
    strúčiky ošúpaného cesnaku
  • ks
    tymian (alebo rozmarín)
  • ks
    bobkový list
  • lyžica
    celého čierneho korenia
  • ks
    guľôčky nového korenia
  • ks
    koža zo slaniny
  • ks
    hydinový vývar alebo voda

Na kel:

  • 200 g
    slaniny
  • ks
    menší kel pokrájaný cez hlúbik na polmesiace
  • ks
    soľ, mleté čierne korenie
  • ks
    olej

Na tatársky jogurt:

  • ks
    väčší smotanový jogurt
  • ks
    menšie šalotky nasekané nadrobno
  • lyžica
    kapár nasekaných nadrobno
  • ks
    nakladaných nakrájaných uhoriek
  • lyžica
    worčesterskej omáčky
  • lyžice
    nadrobno nasekanej petržlenovej vňate
  • ks
    citrónová šťava a cukor na dochutenie
  • ks
    soľ, mleté čierne korenie

Postup

Vyhrejte rúru na 130 °C. Stehno očistite, vysušte kuchynskou utierkou, osoľte a na tuku sprudka osmažte zo všetkých strán. Stehno vyberte.

Na výpeku zo stehna (ak treba, pridajte tuk) osmažte cibuľu, koreňovú zeleninu a celý cesnak. Mäso vložte späť do hrnca, pridajte čerstvé bylinky (tymian, rozmarín), bobkový list, nové korenie, celé korenie, kožu zo slaniny a toľko vývaru alebo vody, aby pokryla polovicu výšky mäsa.

 Hrniec hermeticky uzavrite (za pomoci papiera na pečenie alebo hliníkovej fólie a pokrievky), vložte do rúry zhruba na 3 hodiny. Mäso pritom občas prelejte tekutinou z hrnca. Na posledných 20 minút hrniec odokryte a mäso zapečte na teplote 200 °C.

Zatiaľ na širokej panvici opečte plátky slaniny, odložte ich bokom a na výpeku postupne z oboch strán opečte osolené a riadne okorenené kelové polmesiace. Vráťte ich do panvice (alebo menšieho hlbokého plechu, ak sa do panvice nezmestia), podlejte vývarom alebo vodou (ak ste preložili kel do plechu, prelejte najprv vývarom panvicu), prikryte pokrievkou a uduste v rúre takmer do mäkka, 15-20 minút. Panvicu môžete pridať do rúry k mäsu.

Na tatársky jogurt zamiešajte všetky suroviny. Omáčku z pečenia mäsa prepasírujte cez sitko, ak treba, dochuťte, prípadne zahustite ďalším varením.

Morčacie stehno podávajte s omáčkou, kelovými polmesiacmi, so slaninou a s tatárskym jogurtom.
smudge

Video

Diskusia k článku