MENU
Vyhľadávanie:

Šťavnaté recepty Mrkvový koláč so slaným syrom: Ani polievka vám chýbať nebude

  • 45 min.
  • 8 porcie
  • Stredná

Potrebujete tieto suroviny:

Potrebujeme:

  • 200 g
    hladkej múky
  • 100 g
    masla
  • ks
    žĺtok
  • 1 až 2 lyžice
    kyslej smotany
  • ks
    soľ

Na plnku:

  • 400 g
    mrkvy
  • 250 g
    nízkotučného tvarohu
  • 150 g
    kyslej smotany
  • 200 g
    syra feta (časť odložíme na ozdobenie)
  • ks
    vajcia
  • ks
    mladá cibuľka aj s vňaťou
  • lyžica
    čerstvého tymianu alebo 1 až 2 lyžice posekanej petržlenovej vňate
  • lyžica
    olivového oleja
  • ks
    soľ, mleté čierne korenie

Postup

Z preosiatej múky, pokrájaného studeného masla, zo žĺtka, kyslej smotany a zo soli vypracujeme cesto. Vložíme ho do mikroténového vrecka a dáme do chladu na 30 minút odpočinúť. Cesto rozvaľkáme a vyložíme ním dno a boky formy (28 cm). Popicháme ho vidličkou a vložíme do rúry vyhriatej na 175 stupňov Celzia. Necháme asi 12 až 15 minút predpiecť.

Mrkvu očistíme, pokrájame na plátky, vložíme do osolenej vriacej vody a 3 minúty povaríme. Scedíme, prelejeme studenou vodou a necháme vychladnúť. Tvaroh zmiešame s kyslou smotanou, polovicou fety, vajcami, nadrobno pokrájanou cibuľkou, osolíme, okoreníme, pridáme bylinky a premiešame.

Rúru vyhrejeme na 160 stupňov Celzia. Na vychladnuté cesto dáme polovicu plnky a zakryjeme polovicou pripravenej mrkvy. Potom rozložíme zvyšnú plnku a zvyšnú mrkvu, ktorú potrieme olivovým olejom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 30 minút.

Po 15 minútach pečenia koláč zakryjeme papierom na pečenie a dopečieme. Ešte horúci posypeme zvyšnou fetou a čerstvými bylinkami. Koláč podávame teplý.

Diskusia k článku