Potrebujete:

Na cesto:

  • 200 g polohrubej múky (podľa potreby i viac)
  • 150 g masla
  • 1 žĺtok
  • soľ
  • 4-5 lyžíc mlieka

Na plnku:

  • 500 g mrkvy
  • 150 g syru Niva
  • 6 vajec
  • 400 g kyslej smotany
  • petržlenovú vňať
  • 80 g pikantnej salámy
  • cesnakový olej
  • soľ, mleté čierne korenie

Postup:

  1. Z múky, masla, žĺtka, soli a mlieka pripravte nelepivé cesto. Zabaľte ho do fólie a odložte na 20 minút do chladu. Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske a pomocou valčeka ho preneste na vymastený, múkou vysypaný plech.
  2. Očistené mrkvy nakrájajte na tenšie pásiky a pár povarte nad parou. Po vychladnutí pokvapkajte cesnakovým olejom, osoľte, okoreňte, posypte nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou a premiešajte.
  3. Polovicu ochutenej mrkvy rozložte na cesto. Vajcia rozšľahajte, pridajte kyslú smotanu, petržlenovú vňať, soľ, mleté čierne korenie a pomrvený syr Niva.
  4. Plnku nalejte na pásy mrkvy, na vrch uložte zvyšnú časť mrkvy, kúsky salámu a naplnený plech pokvapkajte 2-3 lyžicami cesnakového oleja. Upečte v rúre vyhriatej na 180 °C.