MENU
Vyhľadávanie:

Šťavnaté recepty Najlepšie kváskové MAKOVKY: Tento recept od majsterky v kváskovaní si zamilujete!

  • 0 min.
  • 0 porcie
  • Stredná

Potrebujete tieto suroviny:

Na rozkvas:

  • ks
    – 2 lyžice materského špaldového kvásku
  • 100 g
    špaldovej celozrnnej múky
  • 100 ml
    vody
  • ks
    Na cesto:
  • 200 g
    rozkvasu
  • 400 g
    jednozrnky (jednozrnnej pšenice)
  • 170 ml
    mlieka (sójového alebo iného rastlinného)
  • 60 g
    trstinového cukru
  • 60 g
    masla
  • ks
    vajce + na potretie
  • štipka
    soli
  • ks
    celý mak na posypanie

Postup

Rozkvas získate pridaním múky a vody k materskému kvásku. Nechajte rozkvasiť aspoň 6 hodín v teple. Z rozkvasu navážte potrebné množstvo na recept, zvyšok odložte do chladničky.

Suroviny na cesto miešajte v mixéri aspoň 10 minút, aby ste dosiahli dobre vypracované, hladké cesto. Nechajte ho v mise pri izbovej teplote aspoň 2 hodiny oddychovať a aspoň dvakrát ho preložte. Po tomto čase nechajte cesto dokysnúť pri izbovej teplote asi 2 až 3 hodiny alebo ho dajte do chladničky.

Vykysnuté cesto rozdeľte na 8 rovnakých častí. Z každej urobte guľku a prikryté utierkou alebo igelitom nechajte pár minút oddychovať. Potom každú guľku rozvaľkajte do tvaru oválu alebo trojuholníka a zrolujte. Prikryte a nechajte podkysnúť na papieri na pečenie asi hodinu.

Makovky potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte celým makom. Naspodok rúry dajte plech asi s 200 ml vody. Makovky preložte na vyhriaty plech a pri teplote 220 °C pečte 10 minút. Potom teplotu znížte na 200 °C a pečte ešte 10 – 15 minút.

Diskusia k článku