MENU
Vyhľadávanie:

Šťavnaté recepty Orechové košíčky so slaným karamelom: Použite tú najhorkejšiu čokoládu

  • 60 min.
  • 4 porcie
  • Stredná

Potrebujete tieto suroviny:

Na košíčky:

  • 250 g
    hladkej múky
  • 50 g
    najemno namletých lieskových orieškov alebo mandlí
  • 200 g
    rastlinnej tukovej nátierky Hera Maslová príchuť
  • 100 g
    práškového cukru
  • ks
    žĺtky

Na krém:

  • 250 g
    kryštálového cukru
  • 120 g
    rastlinnej tukovej nátierky Hera Maslová príchuť
  • 120 g
    smotany na šľahanie
  • ks
    ½ lyžičky soli

Na čokoládovú polevu:

  • 150 g
    čokolády s vysokým obsahom kakaa
  • 150 g
    smotany na šľahanie

Na ozdobu:

  • ks
    lieskové oriešky alebo mandle – celé i nasekané

Postup

Pripravte si košíčky. Tuková nátierka musí byť vychladená. Zmiešajte ju s hladkou múkou, mletými orechmi, žĺtkami a cukrom. Čo najrýchlejšie vymieste nelepivé cesto, aby sa príliš nezahrialo. Hotové cesto zabaľte do potravinárskej fólie a dajte na hodinu až dve do chladničky.

Potom cesto po malých kúskoch vtlačte do formičiek na košíčky. Pečte v rúre predhriatej na 150 °C asi pol hodiny, kým košíčky nechytia zlatý nádych. Nechajte trochu vychladnúť a vyklopte z formičiek. Nechajte vychladnúť úplne.

Pripravte karamel. Tretinu cukru nasypte do hrnca a zahrievajte na strednom ohni. Keď sa začne cukor rozpúšťať, pridajte ďalšiu tretinu cukru. Opäť čakajte, kým cukor rozpustí a pridajte zvyšok cukru. Po celý čas miešajte, až kým cukor nezíska karamelovú farbu.

Hrniec dajte dole z ohňa a primiešajte rastlinnú tukovú nátierku. Ak sa začnú robiť hrudky, vráťte hrniec na chvíľu späť na sporák a miešajte, kým nevznikne hladká zmes bez hrudiek. Zložte z ohňa a po malých dávkach prilievajte do karamelu smotanu. Dochuťte trochou soli. Miešajte a nechajte pomaly vychladnúť. Karamel nalejte do košíčkov a nechajte vychladnúť.

Medzitým si pripravte čokoládovú polevu: v hrnci priveďte do varu smotanu. Odstavte z plameňa a nalámte do nej čokoládu. Nechajte päť minút odstáť a potom vyšľahajte metličkou. Teplou čokoládou zalejte karamel v orechových košíčkoch. Vrch ozdobte lieskovým orieškom, mandľou alebo nasekanými orechmi.Nechajte úplne vychladnúť. Košíčky krásne zmäknú a sú na pohľad i chuť dokonalé.
smudge

Video