MENU
Vyhľadávanie:

Šťavnaté recepty Pistáciová torta s medom a malinami: Vôbec nie je náročná

  • 150 min.
  • 12 porcie
  • Stredná

Potrebujete tieto suroviny:

Na korpus:

  • 240 g
    hladkej múky
  • 300 g
    kryštálového cukru
  • 125 g
    nesolených, olúpaných jemne mletých pistácií
  • lyžica
    kypriaceho prášku
  • lyžica
    sódy bikarbóny
  • štvrť lyžica
    soli
  • ks
    žĺtkov
  • 180 ml
    vody
  • 120 g
    rozpusteného masla
  • lyžica
    vanilkového extraktu alebo 1 balíček vanilkového cukru
  • ks
    bielkov
  • štipka
    soli
  • ks
    tuk a múka na vymastenie a vysypanie foriem

Na krém:

  • 250 g
    kryštálového cukru
  • 50 g
    hladkej múky
  • 420 ml
    plnotučného mlieka
  • 80 ml
    smotany na šľahanie (minimálne 33-percentnej)
  • 340 g
    zmäknutého masla
  • lyžica
    vanilkového extraktu
  • lyžice
    medu
  • 200 g
    čerstvých malín

Na ozdobenie:

  • 1,5 kg
    bielej cukrárenskej poťahovej hmoty
  • ks
    gélové potravinárske farby
  • ks
    snehové hniezdo (venček zo snehového cesta)
  • ks
    marcipánové vajíčka (môžu byť aj farebné alebo čokoládové cukríky)
  • ks
    voda

Postup

Pripravte korpus: Dno tortových foriem vysteľte papierom na pečenie a boky vymastite tukom a poprášte múkou. Rúru vyhrejte na 180 °C. V mise zmiešajte múku, cukor, mleté pistácie, kypriaci prášok, sódu bikarbónu a soľ. Z bielkov a zo štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Do ďalšej misy dajte žĺtky, vodu, rozpustené maslo a vanilkový extrakt. Mixujte 1 až 2 minúty. Pridajte suché prísady a nakoniec vmiešajte sneh. Masu rozdeľte do dvoch foriem (priemer 21 cm) a pečte 45 minút. Upečený korpus vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.

Pripravte krém: Cukor, múku, mlieko a smotanu za stáleho miešania varte na miernom ohni. Po 2 minútach odstavte, prikryte fóliou a nechajte vychladnúť. Zmes potom mixujte asi 2 minúty. Po kúskoch pridávajte zmäknuté maslo a miešajte ešte asi 5 minút. Pridajte vanilkový extrakt, med a premixujte.

Korpusy zvrchu zarovnajte. Oba vodorovne prekrojte, aby ste dostali štyri rovnaké časti. Aj krém rozdeľte na štyri časti. Do troch z nich primiešajte maliny a tortu naplňte. Tortu dajte na 30 minút do chladničky. Po stuhnutí na vrch a na boky natrite poslednú vrstvu krému, zarovnajte a dajte znova stuhnúť.

Vrch aj boky torty potiahnite na tenko vyvaľkanou poťahovou hmotou. Dajte opäť asi na 30 minút do chladničky. Medzitým zafarbite časť zvyšnej poťahovej hmoty gélovou farbou na rôzne odtiene. Časť môžete nechať bielu. Z hmoty potom vyvaľkajte tenké pásiky rôznych odtieňov a zvlňte okraje. Pásiky podľa intenzity odtieňov lepte na boky torty smerom odhora dole. Na nezvlnený okraj zakaždým naneste štetcom vodu, aby sa pásiky prilepili. Vrch torty ozdobte snehovým hniezdom a farebnými vajíčkami.
smudge

Video