Potrebujeme:

  • 2 baklažány
  • 1 cibuľa
  • uvarená ryža (alebo quinoa)
  • 1 biela cibuľa
  • 200 až 300 ml krájaných paradajok v konzerve
  • olej
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 180 g údeného tofu
  • 50 g syra čedar
  • bylinky
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup:

  1. Baklažány rozpoľte, dužinu vyberte a pokrájajte. Na oleji speňte nadrobno pokrájanú cibuľu s baklažánovou dužinou. Osoľte, okoreňte, pridajte krájané paradajky a plátky cesnaku. Premiešajte a pár minút poduste.
  2. Keď zmes mierne vychladne, pridajte pokrájané tofu, uvarenú ryžu alebo quinou, nasekané bylinky a podľa chuti dosoľte a okoreňte.
  3. Plnku rozdeľte do baklažánov pokvapkaných olejom, uložte ich do vymastenej formy a dajte do vyhriatej rúry piecť na asi 25 minút. Potom povrch posypte nahrubo postrúhaným syrom, vložte späť do rúry a dopečte.

Tip:
Ak kvôli laktóze alebo kalóriám nechcete použiť syr, povrch zapečených baklažánov namiesto zapekania so syrom pokvapkajte tofu majonézou.