Potrebujeme:

  • 3 šálky polohrubej múky (plus na vysypanie formy)
  • 2 šálky krupicového cukru
  • 2 lyžice kakaa holandského typu
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • pol lyžičky kypriaceho prášku
  • 500 ml kefíru
  • 1 lyžica kyslej smotany (hustého jogurtu)
  • tri štvrte šálky oleja (plus na vymastenie formy)
  • 70 g rozpusteného masla
  • 1 vajce
  • za poriadnu hrsť lieskových orieškov (nasekaných)
  • 500 g odkôstkovaných čerešní

Na čokoládovú polevu:

  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 150 g tmavej čokolády

Postup:

  1. Plech alebo formu vytrite olejom a vysypte múkou. Všetky suroviny okrem čerešní dajte do misy a vymiešajte dohladka. Cesto vylejte na plech a posypte vykôstkovanými čerešňami. Pečte pri 180 °C 30-35 minút.
  2. Pripravte polevu: V hrnčeku dajte zohriať smotanu tesne pod bod varu. Potom ňou zalejte rozlámanú čokoládu a vymiešajte dohladka. Polevou potrite celý vychladnutý koláč alebo ňou ozdobte naservírované porcie.