Potrebujete:

  • 4 vajcia
  • 150 g krupicového cukru
  • štvrť lyžičky mletej vanilky
  • 100 ml teplej vody
  • 100 ml oleja
  • 200 g polohrubej múky
  • štvrť balíčka kypriaceho prášku

Na slivkovú vrstvu:

  • 500 g sliviek (na štvrtky alebo menšie, záleží na veľkosti sliviek)
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • 100 ml červeného vína
  • štipka škorice
  • 2 lyžice vody
  • 1 balíček tortového želé

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g smotany na šľahanie
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkovej pasty

Postup:

  1. Žĺtky s cukrom a vanilkou vyšľahajte do peny. Pridajte vodu, olej a múku s kypriacim práškom.Z bielkov ušľahajte pevný sneh a opatrne ho zamiešajte do žĺtkovej zmesi. Hmotu vylejte na plech (30 x 20 cm) vyložený papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 200 °C pečte 8-10 minút.
  2. Vychladnutý korpus prekrojte na polovicu.
  3. Urobte slivkovú vrstvu: Slivky s cukrom dajte do panvice a nechajte skaramelizovať. Pridajte červené víno a štipku škorice.
  4. Nechajte 2-3 minúty prevrieť, aby sa odparil alkohol. V dvoch lyžiciach vody rozmiešajte tortové želé a vlejte ho do slivkovej zmesi. Nechajte minútku prevrieť a odstavte.
  5. Hneď ako slivková hmota začne jemne tuhnúť, vylejte ju na pripravenú polovicu korpusu. Rozotrite po celej ploche a dajte do chladničky na 30 minút stuhnúť.
  6. Pripravte krém: Všetky ingrediencie dajte do jednej misy a vyšľahajte do pevného krému. Potom krém natrite na slivkovú vrstvu a uhlaďte. Prikryte druhou polovicou korpusu, jemne zatlačte, aby sa korpus dotýkal krému celou plochou, a opäť nechajte chladiť – ideálne aspoň 1-2 hodiny.
  7. Dezert rozkrájajte a môžete podávať.