Suroviny:

Na cesto

  • 150 g polohrubej múky
  • štipka soli
  • 10 g droždia
  • 60 ml vlažného mlieka
  • 1 lyžička cukru
  • 1 žĺtok
  • 60 g masla

Na plnku

  • 300 g sliviek
  • 3 lyžice slivkového lekváru
  • 250 g tučného tvarohu
  • 1 žĺtok
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 1 lyžica krupicového cukru

Na posýpku

  • 1 a pol lyžice masla
  • 3 lyžice hrubej múky
  • 2 lyžice krupicového cukru

Postup:

  1. Vo vlažnom mlieku rozmiešajte droždie, štipku soli, cukor a nechajte vykysnúť.
  2. Múku, rozpustené maslo, žĺtok a kvások spracujte na hladké, nelepivé cesto a nechajte 15 minút vykysnúť.
  3. Okrúhlu formu s priemerom 21 cm vymastite a vysypte múkou. Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske a vyložte ním dno i boky formy. Dno cesta potrite slivkovým lekvárom.
  4. Tvaroh vymiešajte s vanilínovým a krupicovým cukrom a so žĺtkom. Rozotrite na koláč a poukladajte vykôstkované slivky. Zmiešajte suroviny na posýpku a rozdeľte ju na koláč. Vložte do vyhriatej rúry a upečte pri teplote 180 °C.