Potrebujete:

  • 350 g šošovice
  • 2 l kuracieho vývaru
  • 3 zemiaky + 2 nastrúhané na zahustenie
  • 2-3 bobkové listy
  • za hrsť sušených dubákov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 menšiu cibuľu
  • 5-6 sušených sliviek
  • 300 ml mlieka
  • 100 ml sladkej smotany
  • ocot na dochutenie
  • soľ

Postup:

  1. Šošovicu preberte, prepláchnite cez sitko a preložte do hrnca. Zalejte vodou alebo vývarom, pridajte najemno postrúhaný zemiak, bobkové listy a hríby, predtým namočené na 5 minút do teplej vody. Varte približne 30 minút.
  2. Slivky opláchnite a vložte do polievky, pridajte na kocky nakrájané zemiaky, ošúpané celé strúčiky cesnaku a cibuľu v celku. Ochuťte soľou a povarte ešte aspoň 10 minú. Podľa potreby dolejte vodu.
  3. Pred koncom varenia pridajte mlieko, smotanu a asi 1 minútu prevarte. Odstavte z ohňa a keď polievka mierne vychladne, dochuťte ju octom, prípadne citrónovou šťavou.