Potrebujeme:

  • 400 g mäsitých paradajok
  • 1 cuketa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 šalotky
  • čerstvé bylinky (oregano, tymian, šalvia)
  • 400 g špagiet
  • 1 lyžica balzamového krému
  • 1 lyžica prírodného cukru
  • 100 zelených olív
  • parmezán a petržlenová vňať na ozdobu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej

Postup:

  1. Paradajky zalejte horúcou vodou a nechajte spariť. Cuketu očistite a nakrájajte na menšie kocky, cesnak a šalotku na drobno. V hlbšej panvici rozpáľte olej, pridajte lístky čerstvých byliniek, šalotku a po chvíli aj cesnak. Chvíľu opekajte, aby sa všetky ingrediencie rozvoňali. Dajte variť špagety. Riaďte sa pokynmi na obale, čas varenia sa môže líšiť.
  2. Do panvice s bylinkami pridajte cuketu a opekajte. Medzitým olúpte paradajky a nahrubo ich pokrájajte. Do panvice pridajte balzamový krém, cukor a po chvíli aj paradajky. Osoľte a nechajte zovrieť. Paradajky by mali pustiť trochu šťavy, ale nemali by sa celkom rozvariť. V omáčke by mali ostať viditeľné kúsky.
  3. Keď začne omáčka vrieť, pridajte olivy. Podľa chuti osoľte a okoreňte. Pred podávaním zmes premiešajte s uvarenými špagetami. Keď rozdelíte porcie do tanierov, ozdobte ich nastrúhaným parmezánom a petržlenovou vňaťou.