MENU
Vyhľadávanie:

Šťavnaté recepty Špenátovo-žeruchová polievka: Slovák si pridá údené mäso a halušky

  • 130 min.
  • 5 porcie
  • Stredná

Potrebujete tieto suroviny:

Potrebujeme:

  • 300 ks
    – 500 g údeného mäsa (krkovička, pliecko)
  • ks
    cibule
  • ks
    strúčiky cesnaku
  • pár ks
    guľôčok celého čierneho korenia
  • ks
    bobkový list
  • lyžica
    masla
  • pol lyžica
    celej rasce
  • ks
    stredne veľké zemiaky
  • štipka
    muškátového orieška
  • ks
    zeleninový vývar alebo voda
  • 500 g
    čerstvého špenátu
  • 1-2 ks
    viazaničky žeruchy vodnej (potočnice lekárskej)
  • ks
    soľ, mleté čierne korenie

Na halušky:

  • 150 ml
    cmaru
  • ks
    vajcia
  • pol lyžica
    soli
  • ks
    pšeničná krupica podľa potreby

Postup

Údené mäso uvarte v hrnci na parnom sitku spolu s ošúpanou cibuľou, 2 strúčikmi cesnaku, celým čiernym korením a bobkovým listom. Pridajte iba toľko vody, aby pokrývala tretinu výšky mäsa. Ak máte, použite tlakový hrniec.

Na masle osmažte zvyšnú nadrobno nakrájanú cibuľu, zvyšný cesnak a rascu. Pridajte ošúpané a rozštvrtené zemiaky, kúsok nastrúhaného muškátového orieška a nakoniec vývar alebo vodu. Ak chcete, pridajte aj vývar z údeného mäsa. Zemiaky uvarte do mäkka.

Urobte cmarové halušky: Cmar premiešajte s 2 vajcami a so soľou. Metličkou vmiešajte toľko krupice, aby vzniklo polotuhé cesto. Nechajte ho chvíľu odstáť, aby vsiaklo tekutinu. Halušky uvarte v osolenej vriacej vode.

Polievku priveďte do silného varu, pridajte očistený špenát a žeruchu aj s jemnými stonkami. Polievku krátko prevarte, ihneď odstavte a rýchlo schlaďte (vo vodnom kúpeli).

Polievku rozmixujte do krémova ponorným alebo stolným mixérom. Dochuťte soľou a korením. Podávajte s cmarovými haluškami a údenými mäsom.

Diskusia k článku