MENU
Vyhľadávanie:

Šťavnaté recepty Zo sviatočných zvyškov: Údené mäso v špenátovom župane

  • 75 min.
  • 8 porcie
  • Stredná

Potrebujete tieto suroviny:

Potrebujeme:

  • kg
    údeného bravčového stehna
  • ks
    bobkové listy
  • zrniečka
    celého nového korenia
  • zrniečok
    celého čierneho korenia
  • ks
    strúčikov cesnaku
  • ks
    cibuľu
  • lyžice
    oleja
  • 450 g
    mrazeného špenátu
  • ks
    majorán
  • 180 g
    nastrúhaného údeného syra
  • ks
    žĺtok
  • 500 g
    lístkového cesta
  • ks
    múku na pomúčenie dosky
  • ks
    vajce
  • ks
    soľ, mleté čierne korenie

Na posypanie:

  • ks
    sezamové semiačka
  • ks
    hrubozrnnú
  • ks
    soľ
  • ks
    celú rascu

Postup

Vo väčšom hrnci dáme variť do vody údené mäso s bobkovým listom, novým a čiernym korením a 3 strúčikmi cesnaku.

Po 40 minútach mäso vyberieme a necháme vychladnúť. Nadrobno pokrájanú cibuľu orestujeme na oleji spolu s plátkami zvyšného nakrájaného cesnaku. Primiešame rozmrazený špenát a dusíme 5 minút.

Prebytočnú tekutinu zlejeme, osolíme, okoreníme a ochutíme soľou a majoránom. Do teplého špenátu prisypeme syr a premiešame. Po chvíli ešte vmiešame žĺtok a necháme dobre vychladnúť.

Špenátovú zmes natrieme na rozvaľkané lístkové cesto a zabalíme doň mäso. Potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamovými semiačkami, rascou a hrubozrnnou soľou. Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 170 stupňov pečieme asi 20 minút do zlatista.
smudge

Video