Vínové hrušky so šafranom

Suroviny:

  • 750 g očistených zrelých hrušiek
  • 130 ml bieleho vína
  • šťava z 1 limetky
  • 250 g krupicového cukru
  • 8 klinčekov
  • 2 badiány
  • štipka šafranu
  • na špičku noža kyselina citrónová
  • 400 až 500 ml vody

Postup: 

1/ Do širšieho hrnca nalejte biele víno, limetkovú šťavu, prisypte cukor a uvarte sirup. Do sirupu vhoďte klinčeky, badián, šafran a prilejte vodu. Dajte na sporák, a keď sa tekutina začne variť, vložte hrušky a varte 5 až 8 minút.

2/ Hrušky povyberajte a uložte do čistých pohárov. Do nálevu primiešajte kyselinu askorbovú a vlažným nálevom zalejte hrušky. Uzatvorte a pri teplote 85 °C sterilizujte asi 15 minút.

Marhule s cukrovým sirupom

d
Zdroj: Dobré jedlo

Suroviny: 

  • marhule
  • 1 liter vody
  • 450 g krupicového cukru
  • šťava z 1 limetky
  • klinčeky

Postup: 

1/ Do hrnca dajte prevariť vodu, cukor a celé klinčeky.

2/ Uvarený sirup nechajte vychladnúť, potom dochuťte limetkovou šťavou.

3/ Marhule umyte, rozpoľte, kôstku odstráňte a uložte do čistých pohárov. Zalejte nálevom a uzatvorte. Poháre poukladajte do hrnca s vodou a nechajte sterilizovať asi 10 minút.

Táto základná metóda je vhodná na zaváranie akéhokoľvek ovocia s kôstkou, ale napríklad aj na jahody.

Slivky v červenom víne

j
Zdroj: Dobré jedlo

Suroviny: 

  • slivky
  • 500 ml vody
  • 500 ml červeného vína
  • 500 g krupicového cukru
  • kúsok škorice
  • 1 lyžička klinčekov

Postup: 

1/ Zrelé slivky umyte, zbavte stopiek a uložte do čistých pohárov.

2/ Vodu s červeným vínom nalejte do hrnca, prisypte cukor, pridajte škoricu, klinčeky a spolu uvarte. Nálev preceďte, nechajte vychladnúť a zalejte ním slivky v pohároch. Sterilizujte pri teplote 80 °C asi 20 minút.

Letný mix

Letný mix
Zdroj: archív
Letný mix

Suroviny: 

  • maliny
  • čučoriedky
  • ríbezle
  • černice
  • egreše
  • ovocná šťava podľa chuti (jablková, ríbezľová)

Postup: 

1/ Ovocie opláchnite a dobre osušte. Ovocnú šťavu v hrnci priveďte do varu, teplotu znížte a postupne na sitku ponárajte v malých dávkach pripravené ovocie a krátko prevarte (2 až 4 minúty).

2/ Predvarené ovocie ešte za horúca rozdeľte do pohárov, zalejte šťavou a dobre uzatvorte. Sterilizujte pri teplote 80 °C asi 10 minút.